yoga blok

Wat is de beste yoga blok? Je hebt ze in alle soorten en maten. Welke yoga blok de beste is, hangt af van je yogastijl en wat jij belangrijker vindt: comfort, steun of prijs. Ontdek hieronder alle voor- en nadelen van foam blokken, houten blokken en kurk blokken. Met een duidelijke favoriet!

Trouwens, yoga blokken en yoga props zijn niet alleen voor beginners. Iedereen heeft baat bij het gebruik van hulpmiddelen tijdens yoga, ook doorgewinterde yogi’s.

Foam yoga blokken

Voordelen van een foam blok

Foam blokken worden het meest gekocht. Wellicht omdat ze van alle soorten yoga blokken het goedkoopst zijn. Maar er zijn meer voordelen.

Foam blokken zijn gemaakt van een heel licht materiaal. Je blok even snel erbij nemen, gaat dus makkelijk. De blok voelt ook zacht aan. Zo duwen de hoeken en randen van de blok niet in je huid als je de blok gebruikt ter ondersteuning in een yin houding.

Nadelen van een foam blok

Een nadeel van de foam yoga blok is dat het materiaal snel vies wordt en kapot gaat. Mijn eerste blok was een foam blok. Na één maand was een hoek af, zat de blok onder vieze vingerafdrukken en had mijn kat meermaals (met veel plezier) zijn tanden in het foam gezet.

Bovendien is een yoga blok zo licht, dat het geen stabiliteit geeft. Als je tijdens een uitdagende yoga pose steunt op een foam blok in de lengte (dat gebeurt vaker dan je denkt tijdens hatha of vinyasa), staat de blok niet stabiel en valt hij makkelijk om.

Foam blokken zijn volgens mij een goed voorbeeld van duurkoop. Koop een foam blok alleen als je (nog) niet zeker bent dat je thuis yoga leuk vindt. Dan kun je dat eerst even uitvogelen zonder grote investering.

Houten yoga blokken

Voordelen van een houten blok

Houten blokken zijn een stuk zwaarder en dus stabieler dan foam blokken. Daarom zijn ze handiger voor actieve yoga stijlen zoals Hatha of Vinyasa.

Meer voordelen zijn er echter niet.

Nadelen van een houten blok

Houten blokken zijn hard. De randen en hoeken zijn scherp. Vooral tijdens yin en restorative yoga kan dat onprettig zijn. Als je echt graag een houten yoga blok wil, koop dan een met afgeronde hoeken. Maar dan nog zal je de harde randen voelen poken in je huid en spieren.

Houten yoga blokken zijn trouwens ook glad, dus je glijdt makkelijk weg met je handen (of voeten) als je erop leunt. Waarom zou je investeren in een goede stickie mat en dan gladde blokken gebruiken?

Kurk yoga blokken

Voordelen van een kurk blok

Kurk blokken zijn zacht en warm, maar toch zwaar genoeg om stabiliteit en steun te geven. Ze vallen niet zomaar als je er tegen blaast.

Kurk blokken hebben ook een prettige textuur. Ze zijn niet zo glad als houten yoga blokken, en dus ook veiliger. Als je bijvoorbeeld kurk blokken onder je handen plaatst in Downward Facing Dog, dan kan je lekker duwen zonder dat je wegglijdt.

Nadelen van een kurk blok

Houten blokken zijn iets harder dan foam. Dus als je thuis vooral yin yoga doet, dan is een kurk blok niet de beste optie.

Let op dat je een kurk blok kiest die niet te breed is, zodat je die gemakkelijk met één hand kunt vastnemen. Omdat ik kleine handen heb, heb ik een blok gekozen die een centimeter smaller is dan de standaard blokken. Bij een foam blok maakt dat niet uit, omdat die zo licht is. Maar dat verschil voel je als je een dikke kurk blok vastneemt tijdens je yoga flow.

Conclusie

Als je nog twijfelt of yoga iets voor jou is, of als je van plan bent om alleen yin yoga te doen, ga dan voor een foam blok. Let erop dat je huisdier het leuke hebbeding niet in de gaten krijgt.

Bij actieve yoga stijlen is een stabielere yoga blok beter. Ga dan voor een kurk blok. Kurk blokken kosten evenveel als houten blokken en hebben meer voordelen.

Als je alle yoga stijlen wil doen, hoef je niet beide soorten blokken te kopen. Ga dan voor kurk blokken en combineer die tijdens yin yoga of restorative yoga met een kussen of een dekentje. Zo heb je stabiliteit, goede grip én zachtheid.

Decathlon verkoopt foam en kurkblokken van alle prijzen. Vragen twee kurk blokken toch te veel van je portemonnee? Gebruik dan gewoon spulletjes die je al in huis hebt! Lees meer in het artikel: In plaats van dure yoga props kun je thuis dít gebruiken.

3 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *