5 redenen waarom ik eeuwenoude yoga houdingen niet doe ‘zoals het hoort’

Ik doe haast nooit meer yoga houdingen in de klassieke vorm zoals het al eeuwen wordt doorgegeven. Dat is niet omdat ik lak heb aan traditie, maar omdat yoga voor mij in de 21e eeuw meer positieve effecten heeft als ik de houdingen aanpas aan mijn lichaam.

Lees hier de 5 grootste voordelen die ervaar sinds ik yoga houdingen niet meer doe ‘zoals het hoort’.

Wat bedoel ik yoga houdingen ‘aanpassen’

Vaak lukt een yoga houding in de traditionele vorm mij niet. Of doet het pijn. Ja, zelfs als yoga docent kan ik niet alle houdingen. In dat geval, doe ik die houding dan net iets anders (bijvoorbeeld met een blok of door mijn voet te verplaatsen) zodat het niet meer trekt of pijn doet.

Alsof je pas écht yoga kan wanneer je jouw lijf in die eeuwenoude klassieke yoga houding kan wringen.

Het aanpassen van een houding wordt in de yoga wereld modificeren genoemd. Modificeren kan je doen met yoga props, maar ook zonder. Helaas worden modificaties als iets tijdelijk of minderwaardig gezien. Alsof je pas écht yoga kan wanneer je jouw lijf in die eeuwenoude klassieke yoga houding kan wringen.

Er is natuurlijk een verschil tussen ongemak en pijn. Je wil niet altijd in je comfort zone blijven hangen. Maar met modificaties kan ik wél heerlijk ontspannen in Pigeon pose ondanks mijn stijve heupen. En meer ontspanning is niet de enige reden waarom ik modificeren geweldig vind.

5x waarom ik bijna elke houding anders doe

1. Ik heb geen (yoga) blessures meer

Ik had vroeger tijdens yoga veel last van dat stemmetje: Gisteren kon je het wél, Malvina. Niet wéér gaan rusten in Child pose, Malvina, komaan. Iedereen om je heen doet het wél. Zonder dat ik het door had, ging ik vaak te ver in een stretch of in de uitdaging. Op korte termijn was dat niet erg (een jong lijf herstelt snel), maar toch kreeg ik soms blessures.

Ja, elke lichaamsactiviteit kan een letsel veroorzaken, dus ook yoga. Dit overkomt vooral enthousiaste yoga beginners. Zij hebben hun lichaamsbewustzijn nog niet sterk ontwikkeld en merken niet snel op wanneer iets niet goed voelt. Bijvoorbeeld wanneer er te veel druk op een gewricht komt.

Ik was daar één van. Uiteraard. Maar sinds ik modificaties niet meer zielig vind, heb ik nooit meer blessures of zeurende stretch pijn.

Trouwens, als je tóch een blessure hebt, kun je gewoon veilig yoga blijven doen zonder het erger te maken – met modificaties!

houdingen aanpassen

2. Mijn ego blijft klein(er)

Dat ik geen blessures meer heb, komt eigenlijk voort uit het kleineren van mijn ego. Als yoga beginner dacht ik dat ik gewoon flexibeler en sterker moest worden. Uiteindelijk zou ik de ‘volledige uiting’ van de yoga houdingen wel kunnen.

Maar dat gebeurde niet… Mijn heupen bijvoorbeeld zijn nog steeds zo stijf als een plank. Ik weet nu dat dat een medische reden heeft, maar voor velen is de reden van hun inflexibiliteit helemaal niet duidelijk.

Modificaties zijn niet alleen voor beginners.

Modificeren is eigenlijk een concrete tool om je ego in check te houden en de beperkingen van jouw mobiliteit te accepteren. Veel yogi’s moeten voor altijd sommige houdingen aanpassen. Dat is geen falen. Dat betekent niet dat ze slecht zijn in yoga. Integendeel, door te modificeren zetten we ons ego aan de kant om alsnog de voordelen van de houding te ervaren. Veel meer dan dat we de traditionele houding zouden forceren.

3. Ik cultiveer respect en liefde voor mijn lichaam

Het is eigenlijk te gek voor woorden dat jij en ik dezelfde yoga houdingen zouden moeten kunnen. Iedereen op aarde heeft een ander uniek lichaam. Hoe zouden miljarden verschillende lichamen precies dezelfde houdingen moeten kunnen aannemen?

Wat voor de één comfortabel en natuurlijk aanvoelt, kan voor een ander ongemakkelijk of onbereikbaar zijn. Modificeren betekent niet dat je lijf niet toereikend is. Het betekent dat je jouw lichaam accepteert en behandelt met de liefde die het verdient.

Ik had niet zoveel moeite om mijn fysieke lichaam te accepteren, maar wel alles wat dat lichaam bevatte. In het kort: ik vond mezelf niet leuk. De practice van modificeren gaf me letterlijk elke dag opnieuw de kans om mezelf met liefde te benaderen. Hoe kan ik mezelf meer ruimte geven in deze houding?

Je weet al dat je jezelf niet met een ander kan vergelijken. Ik ben ook gestopt met mij met mezelf te vergelijken, met de Malvina van gisteren of vorige week. Elke dag is een nieuwe kans voor zelfliefde en zelfrespect. Modificeren doe je immers niet alleen wanneer een yoga houding niet lukt, maar ook wanneer die houding jou geen eer aandoet.

4. Er is meer balans in mijn practice

Yoga gaat om balans. Het evenwicht vinden tussen inspanning en ontspanning. Dat is voor iedereen een uitdaging in deze verleidelijke wereld, en al zeker als je ADHD hebt, zoals ik.

Wist je dat een yoga houding kan leiden tot spanning als die te saai is? Ja, het is de ‘bedoeling’ van yoga dat je ooit in Lotus houding verlichting bereikt tijdens het mediteren. Maar de meeste onder ons hebben ander ambitities in het leven. Dus als ik te veel energie heb voor een yin houding (lees: gefrustreerd word), dan ga ik nadenken hoe ik meer yang in de houding kan toevoegen. In deze overweging om de modificeren oefen ik het vinden van balans.

Omgekeerd geldt dat ook. Als ik ’s avonds een power yoga les volg en merk dat ik toch niet genoeg energie over heb, kan ik enkele houdingen modificeren zodat ze zachter zijn en minder energie vragen.

Trouwens, je kunt niet alleen houdingen modificeren, maar ook de héle yoga les en het tempo van de les? Alles is één grote balans oefening.

5. Ik ervaar meer bewustzijn

Sinds ik mijn houdingen standaard modificeer, heb ik een beter begrip van de eeuwenoude yoga houdingen. Als ik het ergens pijnlijk voel steken of trekken, ging ik nadenken: hoe kan dit anders?

Ik ging thuis op mijn mat experimenteren en voelen. Zonder dat iemand (een yoga docent) zei wat ik moest doen en hoe ik moest bewegen. Zo ging ik steeds beter begrijpen hoe de houdingen en de aanpassingen effect hadden op mijn lichaam.

Ik werd me niet alleen bewuster van de fysieke werkingen, maar ook de energetische en mentale effecten. Na een tijdje ging ik mijn houdingen immers ook aanpassen aan mijn intentie. Welke voordelen van deze yoga houding wil ik het meest nastreven? Hoe kan ik deze yoga houding aanpassen op mijn intentie van deze practice?

Dit alles heeft mijn yoga practice een compleet andere dimensie en diepgang gegeven.

Conclusie

Moraal van het verhaal: volgens mij heeft iedereen er baat bij de kunst van het modificeren te leren. Zeker als je je stijf voelt op de yogamat. Of als je je herkent in mijn ervaringen hierboven beschreven.

Bij Superwoman yoga leer je hoe jij jouw yoga practice kunt afstemmen op jouw unieke lichaam. Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.

Deel gerust je vragen en gedachten hieronder.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven