Een yoga prop is een voorwerp dat je tijdens je yoga practice gebruikt, zoals een deken of een (speciaal) kussen.

Waarvoor dient een yoga prop?

De voorwerpen helpen je met uitdagingen op de yogamat. Bijvoorbeeld helpen ze in een yoga houding meer ruimte te vinden in je borst zodat zodat je beter kunt ademen. Of ze ondersteunen je lichaam op zo’n manier dat je beter kunt ontspannen in de houding.

Mentaal helpt zo’n prop je met het accepteren van hulp en het erkennen van je grenzen. Ook dat zijn uitdagingen.

Een yoga prop heeft niet als doel om jou in de perfect gelijnde yoga houding te wringen.

Soorten yoga props

De yoga blok is de meest bekende prop. Het is een rechthoekige blok gemaakt van kurk of piepschuim. Sommige blokken zijn niet rechthoekig, maar platter of in een driehoek.

➡️Ontdek hier de beste yoga blok voor thuis.

Kussens worden ook heel vaak gebruikt tijdens yoga. Ze brengen letterlijk en figuurlijk zachtheid in je practice en worden op verschillende manieren gebruikt, vooral ter ondersteuning.

Je hebt gewone kussen, maar ook meditatiekussens (in alle vormen en maten) en bolsters. Dat laatste zijn langwerpige (meestal zware) kussens die stevig blijven als je erop zit of ligt.

Daarnaast heb je nog yoga dekens, riemen, oogkussentjes, etc…

Props voor iedereen en overal

Het idee heerst dat yoga props gebruikt moeten worden als je de houding nog niet kan. En daarna niet meer. Maar elke persoon en elk lichaam heeft zijn eigen unieke uitdagingen. Dat geldt voor elke stap in diens pad.

Niet alleen beginners hebben voordeel aan yoga props, óók gevorderde yogi’s.

Yogastudio’s voorzien meestal de basis props zoals een blok en deken. Neem ze altijd erbij aan het begin van de les. Ook al de docent zegt dat het niet nodig is.

Als je thuis yoga doet, heb je meer props ter beschikking. Je hebt immers veel yoga prop alternatieven in huis. Eén van de vele voordelen van yoga thuis!

Top blogs

 Categorieën

Yoga thuis

De yogastudio voor jouw yoga practice thuis

Ontdek hoe je zonder veel moeite je eigen yoga sessies maakt en hoe je thuis een yoga routine bouwt. Volledig online en Nederlandstalig.

Want JIJ bent jouw beste yoga coach. Bepaal zelf hoe je beweegt op de yogamat en in het leven.