De Vlinder houding (of Butterfly pose) is een handige heupopener voor als je stijve heupen hebt. Je kunt de pose immers op veel verschillende manieren doen. De Butterfly heeft altijd wel een variatie die jouw lichaam goed doet.
Wil je je stijve heupen soepeler maken? Ontdek hieronder de grootste voordelen van Vlinder pose en de verschillende variaties van deze leuke houding.
Beeld bij woord krijg je in deze video over de Putterfly pose.
Wat zijn de voordelen van de Vlinder houding?
Goed tegen stijve heupen
Afhankelijk hoe je Butterfly doet, heeft de pose verschillende effecten op je lichaam. Maar élke variatie helpt om de binnenkant van je bovenbenen te strekken en je heupspieren losser te maken. De Vlinder houding is om die reden een ‘heupopener’.
Heb je last van stijve heupen? Dan wil je ook deze 5 yoga tips tegen stijve heupen niet missen.
Waarom is het belangrijk om je heupen te openen?
Omdat we in onze moderne samenleving zoveel op stoelen zitten, komen bepaalde spieren in onze heupen flink onder spanning. Op een stoel zitten is immers geen natuurlijke lichaamshouding.
Spanning betekent kort en stijf. Om die gespannen spieren weer zacht en flexibel te maken, is het belangrijk om ze regelmatig te stretchen (bijvoorbeeld met yin yoga) en je heupgewrichten op te warmen (bijvoorbeeld met actieve yoga, wandelen of zwemmen).
Goed voor ontspanning
Als je de Vlinder houding liggend of zittend doet, helpt de pose ook heel goed om te ontspannen.
In Butterfly pose verandert de druk op je onderrug ten op zichte van je houding wanneer je op een stoel zit of rechtstaat. Dat kan een directe impact op je zenuwstelsel (en dus op je gevoel van rust).
Bovendien wordt ook je energie systeem beïnvloed wanneer je gedurende meerdere minuten je heupen opent en stretch. Butterfly pose wordt gelinkt aan je ondersta chakra (energiepunt) bij je stuitje. Daarom kan de pose een kalmerend en aardend effect hebben zo helpen om stress en angst te verminderen.
Drie manieren om Butterfly pose te doen
1. Zittende Vlinder pose
In de zittende Vlinder pose breng je je knieën wijd en voetzolen tegen elkaar. Leg een kussen of blok onder je knieën als je knieën de grond niet raken.
Blijf hier enkele minuten rechtop zitten met een sterke verlengde ruggengraat of buig zachtjes voorover om ontspanning in je rug te vinden. Een vooroverbuiging wordt over het algemeen beschouwd als ‘extra ontspannend’ maar dat is alleen zo, als je geen pijnlijke stretch voelt in je billen.
Heupen luisteren alleen als je geduldig en zacht bent. Lees ook: 7 yin yoga poses voor soepele heupen.

2. Liggende vlinderhouding
Deze liggende pose is een geweldige manier om ’s avonds te ontspannen en spanning los te laten na een lange dag.
Ga eerst op je rug liggen met je knieën omhoog richting het plafond. Laat vervolgens je knieën open vallen naar buiten en breng je voetzolen tegen elkaar. Leg opnieuw iets onder je knieën als die de mat niet raken.
Deze pose is bedoeld om ultiem te ontspannen. Als het oncomfortabel voelt in je liezen of onderrug, leg dan een bolster of kussen onder je schouderbladen en hoofd. Je wil alle spieren in je hele lichaam kunnen passief laten worden. Dat is belangrijk om het stretchreflex niet te triggeren.
Hier vind je meer info over het stretchreflex (en 5 geweldige tips tegen stijve heupen).
Als je last hebt van je rug, kun je ook Butterfly pose combineren met Legs-up-the-wall. Dan ligt je rug en hoofd op de grond en liggen je benen omhoog tegen de muur.

3. Staande vlinder pose
Wist je dat je de Vlinderhouding ook staand kunt doen? Dan wordt het een balanshouding (én heupopener).
Kom eerst in een lage squat met knieën wijd en voeten samen. Hou je vingertoppen op de mat om je evenwicht te bewaren, terwijl je op je tenen gaat staan. Breng dan de bal van je voeten en hielen tegen elkaar. Zet je buikspieren aan om je handen los te laten van de vloer en je bovenlichaam rechtop te brengen.
Deze staande Vlinder houding is een geweldige manier om je balans en stabiliteit te verbeteren. Het helpt de buikspieren en benen te versterken, terwijl het ook de binnenkant van de dijen en heupen verlengt.
Maar let op: deze pose is alleen interessant als je al een redelijke flexibiliteit in je heupen hebt gevonden.

Vlinder pose in de yogales
Nu weet je hoe je de Vlinder houding kunt aanpassen aan jouw lichaam. Durf gerust een andere variatie te doen tijdens een yogales. Je hoeft niet synchroon te bewegen met de rest van de klas. Je doet immers yoga voor jezelf, niet voor de docent.
Maak dus de pose moeilijker of makkelijker naargelang jouw energie die dag. Als een andere pose variatie comfortabeler voelt, dan is dat de betere keuze.