Alternatieven voor dure yoga props

Ik ben groot fan van yoga props en gebruik ze nu méér dan toen ik beginner was. Yoga props helpen je groeien en houden je klein tegelijk. Helaas kunnen yoga props erg duur zijn… Maar als je yoga thuis doet, kun je gewoon voorwerpen gebruiken die je al in huis hebt!

Alternatief voor een yoga blok

Gebruik een boek (of een stapel boeken) als je geen yoga blok hebt. Tip: neem een dik boek dat je met één hand kunt vastnemen.

Er zijn oprecht nadelen aan, want je moet stapelen om hoogte te krijgen en een (dik) boek is meestal zwaarder dan blokkken. Maar moeilijk gaat ook. Zet wat boeken naast je yogamat voor je aan je practice begint en ontdek hoe creatief je kunt worden!

Alternatief voor een meditatiekussen

Een meditatiekussen is het laatste wat je moet kopen, want de kussens op je bank voldoen prima…

Het verschil tussen een mediatiekussen en een gewoon kussen is de inhoud. Er zit geen wol in een meditatiekussen, maar zaden of schilfers van zaden. Daarom weegt een meditatiekussen meer en behoudt het zijn hoogte als je erop gaat zitten.

Maar dat is niets wat twee gewone kussens op elkaar niet kan doen. Of de bank zelf (= ‘zetel’ voor de Belgen).

Alternatief voor een bolster

Deze is wat lastiger. Een bolster is een langwerpig kussen dat zijn vorm grotendeels behoudt hoe je het ook neerlegt. Het is zo groot dat het je hele bovenlichaam of onderlichaam kan ondersteunen (bvb. in een ontspannende houding).

Als ik geen bolster heb, maar wel die ondersteuning wil, ga ik harde voorwerpen naast elkaar leggen (bijvoorbeeld boeken) en daarboven op iets zachts zoals een kussen of (dubbel) dekentje.

Zo heb ik de hoogte, de zachtheid én de grootte dat een bolster zou bieden. Je moet wel even ‘bouwen’, maar wat een verschil maakt het in een yin of restorative houding!

Alternatief voor een yogariem

Een yogariem is super handig en worden naar mijn mening te weinig gebruikt in een yogales. Je kan het vervangen door een gewone (broeks)riem of een sjaal. Je kiest dan best een sjaal die niet te veel stretcht.

Sommige alternatieven vind ik zelfs beter dan de yoga props die zo prijzig aangeboden worden. En er zijn nog veel meer voordelen aan yoga thuis!

Top blogs

 Categorieën

De yogastudio voor jouw yoga practice thuis

Ontdek hoe je zonder veel moeite je eigen yoga sessies maakt en hoe je thuis een yoga routine bouwt. Volledig online en Nederlandstalig.

Want JIJ bent jouw beste yoga coach. Bepaal zelf hoe je beweegt op de yogamat en in het leven.