Doe géén yin yoga als je wil ontspannen. Dit is waarom

Yin yoga is dé yogastijl om te ontspannen – toch? Als iemand yoga wil beginnen of meer wil ontspannen, dan wordt altijd yin yoga geadviseerd. Maar dat is heel gek, want yin yoga is eigenlijk één van de moeilijkere yogavormen…

Voor velen is het onmogelijk om na een drukke dag (met veel rennen, schakelen en denken) ’s avonds op de yogamat te liggen en vredig naar het plafond te staren. Voor jou ook? Blijf lezen.

Waarom is yin yoga moeilijk?

Yin yoga is een fantastische yogastijl. En sommige yogi’s zijn sowel fysiek als mentaal helemaal in hun nopjes tijdens een yin yoga les. Maar dat geldt niet voor iedereen…

Yin yoga lijkt ontzettend chill en makkelijk: je blijft enkele minuten in een yoga houding zitten of liggen zonder veel actief te doen. Moet toch heerlijk voelen, zou je denken?

Maar het is moeilijker dan het lijkt. Om meerdere redenen:

1. Je hebt niets om je af te leiden van je gedachten

Je hebt geen yogadocent die nu en dan wat zegt en er zijn geen bewegingen waar je je mee moet bezig houden. Dus er is helemaal niets wat je afleidt van de draaimolen in je hoofd. In yin yoga is het de bedoeling dat je rust vindt met de kracht van je geest. Dus niet met afleiding. Maar dat kan erg moeilijk zijn als je de hele dag AAN hebt gestaan en je to-do lijst nooit af geraakt…

2. De houdingen in yin yoga zijn bedoeld om energie los te maken

Het lijkt allemaal niet veel voor te stellen behalve en stretch, maar yin yoga heeft niet alleen fysiek effecten. Soms krijg je het plots heel warm tijdens een yin houding, terwijl je eigenlijk niets doet. Een andere keer is het onmogelijk om stil te blijven in de houding.

Tip: wanneer je gaat friemelen en bewegen in yin, heb je wellicht moeite met de energieën en emoties die loskomen in de houding.

3. Vaak ontspannen je spieren zich niet helemaal tijdens yin yoga

Als je je niet he-le-maal comfortabel voelt in een yin houding, zullen je spieren zich niet volledig ontspannen, wat je algehele ontspanning tegen houdt. Dat komt door het stretch reflex. Dat is een signaal van je zenuwstelsel naar je spieren om actief te blijven omdat je anders je spieren of ander weefsels zouden kunnen scheuren.

Dus: er is niets verkeerd met yin yoga, het is alleen niet makkelijk om je tijdens yin yoga diep te ontspannen. En dat geldt vooral voor mensen die veel aan hun hoofd hebben. Met andere woorden: het overgrote deel van Nederland en Vlaanderen… Maar als je steeds een vol hoofd hebt, dan heb je ontspanning extra nodig!

Wat werkt dan wel om te ontspannen?

➡️ Actieve yoga en beweging

Als jij ook zo’n onvermoeibare gedachtenmolen in je hoofd hebt, ga dan (nog) niet aan de yin yoga, maar doe een actieve yogastijl met beweging. Heb je een yoga bolster? Dan vind je wellicht deze ontspannende yoga flow leuk om te doen.

Omdat de bewegingen je zullen afleiden van je gedachten. Je bent dan zo gefocust op waar je je voet moet plaatsen en het bewaren van je balans, dat je geen tijd hebt om aan je to-do lijst te denken.

Na een tijdje zal je steeds minder afleiding nodig hebben om dat prettige after-yoga gevoel te krijgen. Je zal steeds makkelijker je gedachten aan de kant kunnen zetten. Niet omdat je anders omvalt in een balans oefening, maar omdat het goed voelt.

➡️ Ademhalingsoefeningen

Ook bepaalde ademhalingstechnieken werken als een tierelier om rustig te worden. Heel makkelijk om te leren en nog makkelijker om toe te passen (tussen twee werkafspraken door bijvoorbeeld).

Op YouTube @Superwomanyoga vind je een reeks van 5 ontspannende ademhalingsoefeningen. Deze oefeningen werken voor veel mensen beter dan yin yoga. Elke video duurt maximaal 5 minuten en bouwt verder op de vorige.

Probeer nu 5 minuten de buikademhaling met de eerste video. Deze manier van ademen doe je van nature terwijl je slaapt.

Klik hier verder voor meer interessante artikelen over yoga voor ontspanning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *