yoga hoofdpijn

Hoe voel jij je na een yogales? Zie je na een yogales regenbogen en roze glitters of ben je doodvermoeid en kan je de koelkast leeg vreten? Vermoeidheid en hoofdpijn na yoga is niet raar.

Nou ja, leuk zo, yoga… zou je denken. Maar dat is het echt wel. Onder meer omdat voor jezelf zorgt. Je spieren worden sterker, gifstoffen worden verwijderd uit je lijf, blokkades worden losgemaakt en je hoofd wordt helderder! Maar ja, soms doet eerst even zeer… Er zijn grofweg drie ‘klachten’ die je kunt hebben na yoga.

1. Spierpijn na yoga

Yoga is niet alleen maar chillen en stretchen, vaak wordt er ook serieus gezweet op de mat. Omdat we ons lichaam op bepaalde manieren bewegen en bepaalde poses aanhouden, worden spieren aangesproken die we in het dagelijkse leven nooit gebruiken. Na yoga heb je vaak spierpijn op plekken waarvan je niet wist dat je daar spieren had.

Als je de pijn irritant vindt, houd dan in gedachten dat ze zich aan het herstellen zijn voor jou. Zodat je makkelijker door de Chaturanga kunt bewegen en staand je veters kunt knopen zonder gevaar voor je leven.

En maak het functioneel: spierpijn kan je lichaamsbewustzijn vergroten. Nu voel je echt de spier. Waar loopt ie? Waar begint en eindigt de pijn? Doe je volgende les meer of minder?

2. Vermoeidheid en hoofdpijn na yoga

Na al mijn jaren yoga practice, voel ik me nog steeds moe na een yogales. En dat is niet gek, want de yoga houdingen en bewegingen stimuleren bepaalde processen in je lichaam, zoals bijvoorbeeld het afvoeren van gifstoffen. Zolang deze gifstoffen nog in je bloed zitten, kan dat zorgen voor hoofdpijn en vermoeidheid na yoga.

Soms duurt het een paar uur, soms meerdere dagen. Als je voor het eerste yoga doet (in lange tijd) kunnen de klachten erger zijn. Als je last hebt van misselijkheid of migraine, wacht even tot je volledig aangesterkt bent voordat je weer aan de yoga gaat. Wees niet ontmoedigd, want wellicht heb je er na een paar lessen veel minder last van.

Heb je tijdens je yogapractice pijn? Lees dan ook het artikel: Wat als yoga pijn doet?

3. Emotioneel na yoga

Ooit gehad dat je tijdens of na een yogales je weer ging opwinden over een ruzie van lang geleden? Of dat je (net niet) moest huilen voor compleet onduidelijke reden?

Tijdens yoga werk je niet alleen aan je fysieke lichaam, maar ook je energetische lichaam. Er is weinig wetenschappelijk bewijs voor, maar tijdens yoga kunnen blokkades in je lijf (energetisch en biologisch) doorbroken worden. Hierdoor komen diep verborgen emoties naar boven, waarvan je soms niet wist dat je ze had (bijvoorbeeld enorme haat, diep verdriet, puur geluk,…). Het is goed om die dan niet tegen te houden, maar het even te laten gebeuren.

Yoga werkt bij iedereen anders. We hebben allemaal een ander lijf, een ander verleden, een andere persoonlijkheid. Dus als je al lang yoga doet en je hebt nooit hoofdpijn na een yogales, je bent niet vermoeid of extra emotioneel, maak je dan geen zorgen. Je bent ook normaal 😉

Wat kun je ertegen doen?

In onze drukke moderne samenleving is het sowieso al moeilijk om een consistente yoga practice te hebben. Als je ook nog eens pijn hebt door yoga, heb je nog minder zin en energie om op de yogamat te stappen. Met deze 3 tips kun je ongemak van yoga verzachten:

1. Drink veel water

Water drinken (en dus vaker plassen) helpt om afvalstoffen uit je lichaam te krijgen. Het is niet aangeraden om koud water te drinken tijdens je yoga practice. De warmte die je opwekt tijdens yoga, wordt dan deels teniet gedaan. Maar een warme thee in een thermosmok is sterk aan te raden!

2. Pas je yoga poses aan

Het is mogelijk dat je tijdens yoga te ver gaat met je stretches en dat je jezelf te veel uitdaagt in moeilijke yoga houdingen. Het moet niet altijd meer of beter zijn. Het is ook goed om op de yogamat in je comfort zone te blijven.

Met yoga modificaties kun je houdingen (en volledige yogalessen) aanpassen aan jouw lichaam en jouw energie. Daar leer je hier bij Superwoman Yoga alles van!

3. Geef jezelf tijd

Een frustrerende tip, inderdaad. Maar wel belangrijk! Geef je lichaam de tijd om dit proces door te komen. De beste manier om jezelf die tijd te gunnen, is door yoga leuk te maken. Hou het comfortabel (bijvoorbeeld met modificaties) en leuk.

Of je nu (opnieuw) begint of al langer yoga doet, maak jouw plezier op de yogamat belangrijker dan het doel. Zo kun je je practice volhouden en wordt de hoofdpijn en vermoeidheid na yoga vanzelf minder.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *