Het verschil: yoga modificaties VS. variaties

In de wereld van yoga horen we vaak de Engelse termen ‘variations’ en ‘modifications’. Meestal worden ze in het wilde weg door elkaar gebruikt, maar ze hebben eigenlijk verschillende betekenissen.

Wat is het verschil tussen yoga modificaties en variaties?

Modificaties en variaties zijn allebei ‘aanpassingen’ van de traditionele vorm van een yoga pose. Het verschil zit in het doel van de aanpassing. Yoga variaties doe je voor het plezier, terwijl je een modificatie toepast voor comfort. Dit verschil is belangrijk. Hieronder gaan we dieper in op de wat en waarom van modificaties en variaties. Zo kun jij op de yogamat slimme keuzes maken die goed zijn jouw lichaam en jouw behoeften.⬇️

Yoga MODIFICATIES brengen comfort

Wanneer een yoga pose niet lukt of oncomfortabel voelt, dan moet je die aanpassen of ‘modificeren’. Het is niet de bedoeling dat je je in een yoga pose forceert omdat die er zo hoort uit te zien. Meestal eindigt dat in blessures of zelfs, als je de moed verliest, het einde van je yoga practice.

Comfort en geduld is dus heel belangrijk in yoga. En dat kun je cultiveren door yoga modificaties toe te passen. Door yoga poses aan te passen aan jouw lichaam. Yoga modificaties zijn een manier om je lichaam en je grenzen te respecteren.

Dus wat is een yoga modificatie?

Yoga modificaties zijn aanpassingen van een yoga pose die jouw individuele behoeften en/of beperkingen in acht nemen. Deze aanpassingen maken de ’traditionele’ yoga houding toegankelijker, comfortabeler of veiliger.

Yoga modificaties worden niet alleen toegepast door yoga beginners, maar ook gevorderde yogi’s die een (te grote) uitdaging vinden in een bepaalde yoga. We voelen ons immers elke dag anders. Ze zijn ook handig om toe te passen als je last hebt van een blessure of moeilijk evenwicht. Zo kun je alsnog yoga doen én genieten van je practice.

Ook interessant: Wat zijn yoga modificaties? En moet jij ze ook toepassen?

Voorbeelden van yoga modificaties

In een zittende vooroverbuiging is het buigen van de knieën een veel gebruikte aanpassing om de spanning op de hamstrings (de spieren in de achterkant van je benen) te verminderen. Als je gespannen hamstrings hebt, dan voel je in deze modificatie nog steeds de stretch, maar minder intens. Zo kun je iets meer ontspannen, makkelijker ademen en zullen de hamstrings ook makkelijker ontspannen en verlengen.

Als je in een Child pose moeite hebt om je billen tot bij je hielen te brengen, dan kun je de houding ‘modificeren’ door kussens onder je buik en heupen te plaatsen. Yoga modificaties doe je immers vaak met yoga props.

Soms verander je de yoga pose hélemaal. Bijvoorbeeld als je knieën in Child pose te veel pijn doen. Dan kun je precies dezelfde houding op je rug doen. In zulke gevallen is het soms onduidelijk of het gaat om een modificatie of een variatie. Tip: als je de aanpassing doet omdat de pose anders niet (goed) lukt, dan doe je een modificatie.

Yoga VARIATIES brengen plezier

Soms doe je yoga houdingen anders gewoon omdat je het leuk vindt. Elke yoga houding kun je immers op verschillende manieren doen. Met yoga variaties kun je creatief worden tijdens je practice en je mogelijkheden en grenzen verkennen.

Yoga variaties doe je vooral omdat je op dat moment een voorkeur hebt voor die aanpassing, en niet omdat de ’traditionele’ houding niet lukt.

Dus wat is een yoga variatie?

Yoga variaties zijn de verschillende uitdrukkingen van een yoga houding waarin de essentie van de traditionele houding wordt behouden. Met yoga variaties maak je een houding uitdagender of diverser, terwijl je nog steeds de specifieke voordelen en intenties van de oorspronkelijke pose voelt.

Yoga is iets heel persoonlijk omdat het nauw samenhangt met je mentale én fysieke gesteldheid. En die gesteldheid is bij iedereen (elke dag) anders. Met yoga variaties kun je jouw persoonlijke grenzen verkennen tijdens je practice en nieuwe dimensies ontdekken binnen vertrouwde houdingen.

Voorbeelden van yoga variaties

In Warrior II kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je armen boven je hoofd te strekken voor de mobiliteit in je schouders. Of om je handen in je zij te zetten zodat je je beter op je benen kunt concentreren.

De kernelementen van de Warrior II (nl. openen van de heupen, core activeren, balans houden en het stretchen van bepaalde beenspieren) blijven behouden in deze Warrior II variaties.

Een leuke variatie van Thread-the-Needle pose doe je door één been zijwaarts te strekken. De twist en schouderstretch van de oorspronklijke pose blijven behouden in deze variatie, maar je voegt ook een heupstretch toe.

Conclusie: modificaties en variaties zijn niet hetzelfde

Variaties en modificaties zijn dus allebei ‘aanpassingen’ van de traditionele vorm van een yoga pose. Maar terwijl yoga variaties de kans geven om al het potentieel van een pose te verkennen (plezier), zorgen yoga modificaties ervoor je yoga practice veilig en toegankelijk is (comfort).

Dat betekent niet dat alléén variaties je kunnen uitdagen en dat alléén modifiaties comfort bieden. Zowel yoga variaties als yoga modificaties kunnen uitdagend zijn. En beide kunnen een gevoel van zachtheid brengen.

Yoga variaties en yoga modificaties sluiten elkaar ook niet uit. Je kunt ze samen en tegelijkertijd toepassen om een veilige en leuke yoga practice te creëren die past bij jouw lichaam en behoeften.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle yoga poses aanpassing vereisen. Voor sommige houdingen heb je misschien de nodige kracht, flexibiliteit en mobiliteit om ze uit te voeren zoals traditioneel geïnstrueerd. Maar blijf bewust van alle opties zodat je steeds weloverwogen de keuze kunt maken die het best is voor je welzijn en voor je plezier.

Wil je een leuke yoga flow proberen waarbij er tijd is om individuele modificatie en variaties te proberen? Dan is deze feel good yoga flow van 20 minuten ideaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *