yoga props

Wat zijn yoga props? Yoga props zijn voorwerpen die je tijdens je yoga practice gebruikt om yoga houdingen comfortabeler of om je techniek te oefenen. Veel modificaties van yoga poses doe je met een yoga prop.

Waarom yoga props gebruiken?

Een yoga prop heeft niet als doel om jou in de perfect gelijnde yoga houding te wringen. Wel kan het voorwerp je helpen om in een yoga houding meer ruimte te vinden in je borst zodat zodat je beter kunt ademen. Of de props ondersteunen je lichaam op zo’n manier dat je beter kunt ontspannen in de houding.

Deze props helpen niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Bijvoorbeeld helpen ze met het accepteren van hulp en het erkennen van je grenzen.

Soorten yoga props

De yoga blok is de meest bekende prop. Het is een rechthoekige blok gemaakt van kurk, hout of piepschuim. Sommige blokken zijn niet rechthoekig, maar platter of in een driehoek. In sommige gevallen zijn deze bijzondere vormen handig om een yoga houding te oefenen.

In een ander artikel lees je meer over de voor- en nadelen van elke yoga blok: Wat is de beste yoga blok voor jou?

Kussens worden ook heel vaak gebruikt tijdens yoga. Ze brengen letterlijk en figuurlijk zachtheid in je practice en worden op verschillende manieren gebruikt, vooral ter ondersteuning. Je hebt gewone kussen, maar ook meditatiekussens (in alle vormen en maten) en bolsters. Bolsters zijn langwerpige (meestal zware) kussens die stevig blijven als je erop zit of ligt.

➡️ Deze leuke yoga flow met bolster doe je in 10 minuten om even te stretchen en ontspannen.

Daarnaast heb je nog yoga dekens, yoga riemen, oogkussentjes, etc…

Als je vaak thuis yoga doet, dan kun je prima yoga props vervangen door iets wat je al hebt. Ontdek hier welke yoga prop alternatieven jij in huis hebt.

Yogastudio’s voorzien meestal de basis props zoals een blok en deken. Neem die altijd erbij aan het begin van de les. Ook al de docent zegt dat het niet nodig is. Want misschien is de yogales wel prima zonder yogablokken te doen voor de docent, maar jouw lichaam is anders…

Yoga props voor beginners én gevorderden

Het idee heerst dat yoga props gebruikt moeten worden als je de houding nog niet kan. En daarna heb je geen yoga props meer nodig. Dat klopt niet.

Sommigen doen al jaren yoga en zijn heel flexibel, behalve bijvoorbeeld in hun heupen. Voor hen is het handig om yoga props te gebruiken om heupopeners te modificeren. Een yoga beginner die van nature soepele heupen heeft, doet zo de meest uitdagende heupopener, maar heeft wel modificaties en props nodig in andere yoga poses.

Dus niet alleen beginners hebben voordeel aan yoga props, maar óók gevorderde yogi’s. Elke persoon en elk lichaam heeft zijn eigen unieke uitdagingen.