Algemene modificaties

Gaat de yoga les te snel? Met deze 5 handige tips kun je wél volgen

yoga les te snel

Raak je soms buiten adem in de yoga les omdat het te snel gaat? Of worden je houdingen slordiger om bij te kunnen blijven? Eventjes rusten in Child pose is niet altijd de beste aanpak. Je ontdekt in dit artikel waarom. En wat je beter wel kunt doen. Er zijn immers veel meer trucjes om het tempo van een actieve yoga les te vertragen en aan te passen aan jouw energie van die dag.

Waarom mag ik niet pauzeren in Child pose?

Je yogadocent zegt het vaak aan het begin van de les: luister naar je lichaam en stop wanneer nodig. Dat is een goede tip als de les te snel gaat. Maar als je elke 5 minuten moet stoppen en bijkomen, kom je nooit in jouw ultieme ritme.

Een goed ritme tijdens yoga zorgt voor diepe concentratie. Sommigen ervaren het als een ’trance’. Dit ritme is vooral in actieve yogastijlen een belangrijk element. Bijvoorbeeld in vinyasa yoga en power yoga, dan zijn je bewegingen en ademhalingen gesynchroniseerd. Je doet een beweging bij elke inademing en een beweging bij elke uitademing.

Hoe langer je onafgebroken met jouw natuurlijke ademhaling (in jouw ultieme ritme) kunt bewegen, hoe groter de impact op je zenuwstelsel. Het leidt ook naar een hoger lichaamsbewustzijn en een betere uitgevoering van yoga houdingen.

Je kunt ervoor kiezen om het tempo van de les te volgen en nu en dan even bijkomen in Child pose. Maar zo’n les met snelle bewegingen en 30 seconden rust lijkt meer op een HIIT sessie dan op een yoga les. Hoe je wél je ultieme ritme kunt bereiken in een snelle yogales, ontdek je met de tips hieronder.

5 tips om het tempo van een yoga les te vertragen

Als je een yoga video op YouTube volgt, dan kun je die gewoon even pauzeren om wat extra tijd te nemen in een houding. Maar in een live yoga les (online of in de studio) kan dat niet!

Om de yoga les toch te kunnen volgen zonder je ritme kwijt te raken, pas je de volgende tips toe:

1. Doe minder herhalingen

Vaak blijven we een paar ademhalingen in één yoga houding met de intentie om bij elke ademhaling iets ‘dieper te gaan’. Denk maar aan de zittende twists in het begin van een yogales. Of je moet een armbeweging een paar keer herhalen en steeds ‘groter gaan’.

Altijd wanneer je een beweging herhaalt in een yogales, kun je ervoor kiezen om minder snel te gaan. Als de docent drie ademhalingen zegt, kun jij er ook twee nemen. Moet je vijf keer op en neer in je Chair pose? Drie keer iets trager is ook prima. Doe het op het rimte van jouw ademhaling.

Je kunt er ook voor kiezen om géén herhalingen te doen. Dan blijf je gewoon statisch in de houding met een diepe stabiele ademahling. Het is jouw practice.

2. Skip de variaties

Yogadocenten houden van ‘leuke’ houdingen. Ze laten geen kans voorbij gaan om een hippe aanpassing of next level variatie voor te stellen.

Hoe vaak volgt King Pigeon pose niet na Pigeon pose?

En in een Low Lunge wordt vaak nog een quad stretch voorgesteld.

Ook Lizard pose komt zelden voor zonder een variatie:

Zo heb je voor elke yoga houding meerdere variaties. Maar je hoeft deze variaties niet te doen. Meer nog: als je daar geen (adem)ruimte voor voelt, is het beter om die te skippen.

De instructies van een yogadocent zijn richtlijnen en suggesties. Je yogales wordt niet slechter omdat je niet elke beweging en houding doet. Integendeel! Hoe meer je een yogales aanpast aan jouw lichaam en energie, hoe meer impact je yogales kan maken.

Ontdek hoe je yoga kunt afstemmen op jouw lichaam met de leuke YouTube yoga video’s Superwoman Yoga.

3. Doe niet de hele flow

In een yogales worden yogahoudingen soms herhaald in dezelfde volgorde. Dan krijg je een ‘mini flow’ die een paar keer terugkomt in de les. Als de yoga les te snel gaat, kun je prima een houding skippen in zo’n mini reeks.

Na Warrior II hoef je niet altijd Reverse Warrior te doen.

reverse warrior

En van Downward Facing Dog naar een Lunge bewegen – dat moet niet altijd via Three Legged Dog. Het is gewoon een optie.

Ja, de yogadocent heeft vast goed nagedacht over de opbouw van de les en de volgorde van de poses. Maar het is belangrijker om in jouw ritme te blijven, dan élke stretch en beweging te maken die wordt voorgesteld.

Je kan ook de hele mini flow skippen! Denk maar aan de vinyasa flow vlak voor een Downward Facing Dog. Je hebt je yogadocent vast al horen zeggen: Flow door je vinyasa of ga rechtstreeks naar Downdog. De keuze is aan jou!

➡️ Ook interessant: 9 pose variaties die je wil weten als yoga beginner

4. Doe de flow trager

Je kunt poses skippen in zo’n flow als de les te snel gaat, maar de kans is groot dat je erna een paar ademhalingen in Downward Facing Dog staat. ‘Om even tot adem te komen’ zegt de docent dan vaak. Maar misschien is Downdog helemaal geen prettige rustpose voor jou

En ja, dan kun je even je knieën laten zakken in Child pose. Maar zoals hierboven vermeld: dit breekt je ritme. Bovendien houdt Downward Facing Dog de warmte en energie vast die je in je flow hebt opgebouwd. In Child Pose laat je dat los.

Mijn voorstel: doe die flows gewoon trager. Terwijl iedereen in Downdog ‘wacht’, doe jij rustig nog de laatste pose van de reeks. Lekker op het ritme van jouw ademhaling zonder zweten en puffen.

Hiervoor heb je een beetje ballen nodig, want je bewegingen zullen afwijken van je buren. En je moet de poses onthouden. Maar als je het durft, zul je een enorm verschil voelen!

5. Maak de houdingen zachter

Als je het gevoel hebt dat je yogales te snel gaat, is het ook mogelijk dat de houdingen te uitdagend zijn voor jou die dag. Probeer de houdingen dan wat zachter te maken. Een paar voorbeelden:

Door in een Lunge je achterste knie te laten zakken op de mat (en misschien ook de armbeweging weg te laten) wordt de houding een stuk toegankelijker.

In Side Angle pose hoef je je onderste hand niet per se op de mat te plaatsen. Je kunt ook je elleboog of hand op je knie plaatsen. Je merkt meteen het verschil in je ademhaling!

Wist je trouwens dat je gewoon de andere kant op kunt twisten als je moeilijk kunt ademen? Dan draai je je bovenlichaam niet richting je been, maar de andere kant op. Geef jezelf ruimte.

Door yoga houdingen zachter te maken, kun je makkelijker ademhalen en gaat je hartslag iets naar beneden. Zo kun je de yogales blijven volgen zonder te moeten stoppen.

Bovenstaande tips kun je allemaal door elkaar gebruiken tijdens een snelle yoga les. Pas toe wat jou op dat moment het meest dient. En negeer het gevoel dat je meer uit je yoga les moet halen. Focus op jouw ritme en op jouw ademhaling. Het is geen work-out. Het is yoga.

Superwoman yoga is een online studio voor yoga zonder pijn. Bij Superwoman Yoga leer je yoga afstemmen op jouw lichaam en op jouw energie. Ontdek hier welke yoga modificaties jij nodig hebt om meer te genieten. Op én naast de mat. 💙

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *