De beste yoga blok? De voor- en nadelen van elke blok + mijn favoriet

Wat is de allerbeste yoga blok? Ontdek hier mijn duidelijke favoriet!

Wat de beste yoga blok is, hangt eigenlijk af van de yogastijl. En wat vind jij belangrijker: comfort, steun of prijs? Je vindt hieronder al mijn voor- en nadelen van foam blokken, houten blokken en kurk blokken. En mijn conclusie…

Met yoga blokken kun je houdingen aanpassen aan jouw unieke lichaam, zodat je geen ongemak voelt en meer kunt ontspannen. Het is absoluut niet oké dat yoga pijn doet!

Trouwens, yoga blokken en yoga props zijn niet alleen voor beginners. Iedereen heeft baat bij het gebruik van hulpmiddelen tijdens yoga, ook doorgewinterde yogi’s.

Foam yoga blokken

Voordelen van een foam blok

Foam blokken worden het meest gekocht. Wellicht omdat ze van alle soorten yoga blokken het goedkoopst zijn. Maar er zijn meer voordelen.

Foam blokken zijn gemaakt van een heel licht materiaal. Je blok even snel erbij nemen, gaat dus makkelijk. De blok voelt ook zacht aan. Ik ben hyper sensitief en vind het storend als de hoeken en randen van een blok in mijn huid duwen in een yin houding. Met een foam blok heb ik daar nooit last van.

Nadelen van een foam blok

Een nadeel van de foam yoga blok is dat het materiaal snel vies wordt en kapot gaat. Mijn eerste blok was een foam blok. Na één maand was een hoek af, zat de blok onder vieze vingerafdrukken en had mijn kat meermaals (met veel plezier) zijn tanden in het foam gezet.

Bovendien is een yoga blok zo licht, dat het weinig stabiliteit geeft in staande houdingen. Als ik tijdens een uitdagende yoga houding steunde op een foam blok dat verticaal op de grond stond, viel die makkelijk om. Ik was vaak meer bezig met de blok rechtop houden, dan met mijn houding.

Foam blokken zijn volgens mij een goed voorbeeld van duurkoop. Koop een foam blok alleen als je (nog) niet zeker bent dat je (thuis) yoga leuk vindt. Dan kun je dat eerst even uitvogelen zonder grote investering.

Houten yoga blokken

Voordelen van een houten blok

Houten blokken zijn een stuk zwaarder en dus stabieler dan foam blokken. Daarom zijn ze handiger voor actieve yoga stijlen zoals hatha of vinyasa yoga.

Meer voordelen van houten yoga blokken heb ik helaas niet ontdekt.

Nadelen van een houten blok

Houten blokken zijn hard. De randen en hoeken zijn scherp. Vooral tijdens yin en restorative yoga vind ik dat onprettig. Als je echt graag een houten yoga blok wil, koop dan een met afgeronde hoeken. Maar als je er gevoelig voor bent, dan nog zal je de harde randen voelen.

Houten yoga blokken zijn trouwens ook glad, dus je glijdt makkelijk weg met je handen (of voeten). Dat had ik altijd in Downward Facing Dog, waardoor mijn nek en schouders altijd gespannen bleven in de houding. Geen aanrader. Waarom zou je investeren in een goede stickie mat en dan gladde blokken gebruiken?

Kurk yoga blokken

Voordelen van een kurk blok

Kurk blokken zijn zacht en warm, maar toch zwaar genoeg om stabiliteit en steun te geven. Ze vallen niet zomaar als je er tegen blaast.

Kurk blokken hebben ook een prettige textuur. Ze zijn niet zo glad als houten yoga blokken, en dus ook veiliger. Als je bijvoorbeeld kurk blokken onder je handen plaatst in Downward Facing Dog, dan kan je lekker duwen zonder dat je wegglijdt.

Nadelen van een kurk blok

Houten blokken zijn iets harder dan foam. Dus als je thuis alleen maar yin yoga doet, dan is een foam blok volgens mij wel het prettigst.

Let op dat je een kurk blok kiest die niet te breed is, zodat je die gemakkelijk met één hand kunt vastnemen. Omdat ik kleine handen heb, heb ik een blok gekozen die één centimeter smaller is dan de standaard blokken. Bij een foam blok maakt dat niet uit, omdat die zo licht is. Maar dat verschil voel je wel als je een dikke kurk blok vast neemt tijdens je yoga flow.

Mijn favoriete yoga blok

Als je nog twijfelt of yoga iets voor jou is, of als je van plan bent om alleen yin yoga te doen, ga dan voor een foam blok. Let erop dat je huisdier het leuke hebbeding niet in de gaten krijgt.

Bij actieve yoga stijlen is een stabielere yoga blok beter. Ga dan voor een kurk blok. Kurk blokken kosten evenveel als houten blokken en hebben meer voordelen.

En wat als je alle yoga stijlen wil doen, zoals ik? Mijn favoriet is dan absoluut de kurk blok. Combineer de blok tijdens yin yoga of restorative yoga met een kussen of een dekentje. Zo heb je stabiliteit, goede grip én zachtheid.

Decathlon verkoopt foam en kurkblokken van alle prijzen. Is het niet haalbaar voor je portemonnee? Gebruik dan gewoon spulletjes die je al in huis hebt! Lees meer in het artikel: In plaats van dure yoga props kun je thuis dít gebruiken.

Bij Superwoman Yoga leer je hoe je in élke yoga houding ontspannen, met of zonder yoga bolster. Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.

Ik beantwoord hieronder graag je vragen en gedachten.

Malvina

Malvina is oprichter van Superwoman Yoga met expertise in yoga modificaties. Ze laat zien hoe je in elke yoga houding zonder pijn kunt genieten. Want yoga hoort een plezier te zijn, geen to-do.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *