Wat als je buik in de weg zit tijdens yoga?

Houd je buik je op de mat soms tegen om dieper te stretchen? Of zit je zo opgevouwen dat je nauwelijks nog kunt ademen?

Het is makkelijk om dan gefrustreerd te worden met je buik. Maar die hoef je niet aan te passen hoor. De yoga houding daarentegen wel! In dit artikel lees je hoe.

Let op: deze tips kunnen ook interessant zijn voor zwangere vrouwen. Maar ik raad aan om zeker ook advies te winnen bij experts van zwangerschapsyoga.

Wat zit er écht in de weg?

Dat buikje… Wat zouden we het zo graag plat willen! Maar waarom eigenlijk? We zijn hartstikke mooi en vrouwelijk met onze buik. En yoga met een dikke buik hoeft niet frustrerend te zijn hoor.

Door mijn endometriose heb ik op veel dagen ook een flinke (opgeblazen) toeter. Maar met een paar kleine aanpassingen, zit mijn buik nooit in de weg tijdens yoga. Sinds ik mijn yoga houdingen modificeer, voelt mijn buik niet meer als een obstakel, maar als een integraal onderdeel van mij en van mijn yoga practice.

👉🏻 Lees ook: Wat is dat toch met yoga modificaties? Een béétje pijn mag toch?

Je zal zien dat het aanpassen van yoga houdingen niet moeilijk is. Zo kun je op de yogamat ‘oefenen’ met het accepteren van je lichaam en leer je omgaan met de realiteit dat je buik er is.

Zo pas je yoga houdingen aan voor je buik

Child’s Pose

Eigenlijk is het in elke yoga houding een kwestie van ruimte maken voor je mooie buik. Child’s pose voelt voor jou wellicht een stuk prettiger als je de knieën wijd brengt. Dan kan je buik bij elke inademing lekker tussen je bovenbenen opzwellen.

Heb je nog steeds het gevoel dat je buik in de weg zit? Probeer dan de Kind houding op je rug.

Als je genoeg tijd heb, kun je in de variatie op je rug een riem rond je onderrug en schenen binden, zodat je benen kunnen ontspannen zonder die in je buik te drukken.

Twists

Als mijn buik opgeblazen is, kom ik niet ver in een reguliere twist. Want mijn opgetrokken been zit dan enorm in mijn buik te duwen. Vervelend! De oplossing is simpel: ik twist gewoon de andere kant op.

Als je in voorbereiding van een twist je rechterbeen strekt en linkerknie buigt, dan stelt de docent meestal voor om te twisten naar links. Dus richting je opgetrokken been. Maar als jij dan gewoon naar rechts twist, heb je veel meer ruimte voor je buik!

En voor je rug is dat nog steeds dezelfde beweging en stretch.

Je hoeft tijdens yoga niet altijd te luisteren naar een yogadocent. Wat jouw lichaam zegt, is eigenlijk veel belangrijker. Alleen jij voelt het effect van een yoga houding op jouw unieke lichaam.

Vooroverbuigingen

Ook in vooroverbuigingen kijk je: hoe kan ik ruimte maken voor die extra kilootjes?

Als je het gevoel hebt dat je met een strakker lichaam dieper zou kunnen zakken in een staande vooroverbuiging, dan kun je je voeten (veel) wijder te plaatsen. Eventueel met blokken onder je handen. Laat dan je buik rusten in de ruimte tussen je benen.

Ook in de zittende vooroverbuiging voelt het wellicht minder beknellend als je je benen wijder plaatst.

Als je genoeg tijd hebt, kun je de zittende vooroverbuiging ook aanpassen door op je rug te liggen met je benen gestrekt richting het plafond. Vervolgens kun je met een riem om je voetzolen heen rustig je benen (gestrekt) naar je toe trekken.

Zou je naar je gevoel nog verder kunnen stretchen? Doe dan in de variatie op je rug de riem om één been en stretch je benen één voor één. Dit opnieuw in het idee van ruimte creëren voor je buik.

En je hebt er een mooie psoas stretch bij als je je andere been gestrekt op de mat houdt.

Cobra en Sphinx pose

Als het benauwend voelt om op je buik te liggen, kun je twee opgerolde dekentjes gebruiken om ademruimte te creëeren. Leg het ene dekentje onder je heupen en het andere dekentje onder je borsten (waar je bh-beugel zou zijn).

Maar het kan nog comfortabeler: je kunt ook de cobra en sfinx houdingen rechtop tegen de muur doen.

Tijdens een snelle live vinyasa les, is dat natuurlijk niet zo praktisch. Maar het kan prima als je wat langer de tijd hebt om de houding te doen. En zeker als je thuis bent.

Samengevat: 5 tips voor yoga met dikke buik

1. Accepteer dat je buik er is

Je weet al dat yoga niet draait om het doen van de perfecte yoga houding. Maar stiekem willen we het toch zo graag. Als je dat opmerkt, leg je handen dan op je buik en buig die frustraties bewust om naar liefde en compassie.

De yogamat is je oefenruimte om te accepteren zoals je bent. Je buik maakt deel uit van jou. Hij is er. En het is oké.

👉🏻 Probeer deze concrete yoga oefeningen voor compassie en rust eens.

2. Focus op wat wél kan

Door de focus te verleggen van wat je ‘niet kunt’ naar wat je wel kunt, kun je diepere verbinding maken met je mooie lichaam.

In plaats van je adem in te houden of je in een yoga houding te forceren, probeer de houdingen zo aan te passen dat het wél comfortabel is.

3. Creëer ruimte voor je buik

De meeste yoga houdingen hoef je maar een klein beetje te modificeren om vrijheid te creëren voor je buik. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn.

Zet bijvoorbeeld je voeten wat breder, draai de andere kant op in een twist of gebruik een yoga prop.

4. Blijf ademen

Zorg ervoor dat je in elke yoga houding prima kunt ademen. Niet alleen omdat dat prettiger voelt, maar het komt ook je flexibiliteit ten goede.

Let op: Het is niet gek dat je in sommige houdingen niet volop naar je buik kunt ademen. Mensen met een platte buik moeten ook wel eens hoger naar de borst ademen in een houding.

5. Doe de houdingen lekker anders

Veel mensen denken dat ze zoveel mogelijk de klassieke uitvoering van een yoga houding moeten doen. Of dat ze daar naar toe moeten ‘werken’. Dat is niet zo.

Pas een yoga houding zoveel aan als je wilt. Ga van zittend naar liggend. Of doe een liggende houding staand. Zolang jij maar comfortabel bent in je mooie lijf tijdens de beweging of stretch.

Hoe je lichaam ook gevormd is, yoga is bedoeld om je te ondersteunen en je te helpen verbinding met jezelf te maken. Geef jezelf (letterlijk en figuurlijk) die ruimte, zodat je kunt stretchen, ademen en groeien.

Superwoman Yoga is een online haven voor yogi’s die zich gefrustreerd voelen op de yoga mat. Hier ontdek je wat jij nodig hebt om meer ontspanning en plezier te vinden op de yogamat, ook met een buikje. 

Meld je hier aan voor de SWY nieuwsbrief.

Malvina

Malvina is oprichter van Superwoman Yoga met expertise in yoga modificaties. Ze laat zien hoe je in elke yoga houding zonder pijn kunt genieten. Want yoga hoort een plezier te zijn, geen to-do.

2 reacties

  1. Johanna schreef:

    Wat een fijn artikel 😀 nu kan ik ook oefeningen doen waar mijn buik me anders altijd belemmerd. Dank je wel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *