Wat als yoga pijn doet? Volg deze 5 praktische tips voor yoga zónder pijn

Heb je pijn in veel yoga houdingen? Yoga wordt altijd beschreven als een geweldige manier om leed te verlichten, maar wat als het niet werkt voor jou…? Of erger: wat als je méér pijn hebt tijdens yoga? Lees hier wat er fout gaat. En hoe je dat kunt aanpakken.

Let op: deze tips en info dekken niet de diagnose van een huisarts.

Hoe helpt yoga tegen pijn?

Uit meerdere studies is gebleken dat pijn kan verminderen als je regelmatig yoga beoefent. Hoe gaat dat dan concreet?

  • Yoga helpt tegen stress, dat is niets nieuws. Stress uit zich in je fysieke lichaam in stijve spieren en hard bindweefsel. Die stijfheid kan heel naar en belemmerend zijn. Door vaker je spieren en bindsweefsel op te warmen en los te maken, kun je de stress verminderen en letterlijk zeer verzachten.
  • Studies hebben ook aangetoond dat yoga kan helpen de endorfinespiegel te verhogen, dit zijn hormonen die pijn verzachten.
  • Daarnaast helpt yoga om je lichaamshouding te verbeteren en te versterken. Pijnklachten in de onderrug en heupen komen veel voor in onze moderne samenleving. Met yoga versterk je de spieren die je rechtop houden en verleng je de spieren die gespannen zijn. Dit kan een groot verschil maken in dagelijkse lichaamspijntjes.

Maar yoga is geen magische pil. Pijn betekent dat iets fout is. En het is cruciaal dat je goed weet wat de oorzaak is.

Mogelijke oorzaken waarom yoga pijn doet

1. Je doet precies wat de docent doet

Het is niet de bedoeling dat je precies doet wat de yogadocent demonstreert – ja echt. Jij hebt een ander lichaam dan de docent. Een ander lichaam met andere afmetingen en grenzen. Dus wat jij doet, moet er anders uit zien om hetzelfde effect te voelen. Dat geldt ook als je jezelf gaat vergelijken met de andere yogi’s in de les.

2. Je gaat te ver in de houdingen

Als je te ver gaat in een yoga houding, kan het meteen pijn doen of later. Soms pas járen later. Als je bijvoorbeeld in achteroverbuigingen nooit je buikspieren aanspant om je onderrug te beschermen, dan kunnen de tussenwervels in je ruggengraat beschadigd raken en op lange termijn zeer gaan doen. Ook al voelde je in eerste instantie nooit pijn in deze yoga houdingen.

3. Je wil beter worden

Het streelt je ego als je vandaag beter bent dan gisteren. Maar vooruitgang is niet lineair. Dus je bent vandaag niet altijd beter dan gisteren. Of vorige week. Of vorig jaar. Soms gaat het bergaf. Maar om je geen mislukking te voelen, ga je toch door in de houding of in de les, ook al voelt het niet goed. Zo wordt de pijn waar je lichaam in een moeilijke periode al mee kampt, alleen maar erger.

4. De pijn stopt nooit

Een chronische pijn verdwijnt niet zomaar op de yogamat. Het is belangrijk om je grenzen te accepteren wanneer je op de yogamat staat. Als je knieën bijvoorbeeld gevoelig zijn, ga er dan niet op steunen. Heel veel poses op je knieën kun je ook staand of liggend doen.

5. Je hebt een yoga blessure

Yoga is een zachtaardige lichaamsactiviteit. Maar dat betekent niet dat je geen blessures kunt krijgen van yoga. Ook in yoga kun je je gewrichten te veel onder druk zeggen (denk maar aan je polsen in de eerste Downward Facing Dogs) of je spieren verrekken.

Lees ook: Pijnlijke polsen? Zo bescherm je je polsen tijdens yoga

Volg deze 5 tips voor yoga zonder pijn

Er is een duidelijke oplossing om minder pijn te hebben en meer te ontspannen tijdens yoga: dwing jezelf niet in houdingen die niet goed voor jou zijn. Met de volgende 5 tips kun je hier concreet mee aan de slag op de yogamat.

1. Maak de houding zachter

Als je spanning voelt in een yoga houding, kom dan onmiddellijk een stukje ‘uit’ de pose. Het lijkt heel logisch, maar we sukkelen makkelijk in deze valkuil. Vaak blijven we te lang in een oncomfortabele pose. Nog maar 2 ademhalingen, denken we dan. Of het doet niet écht pijn, gewoon een goede stretch. Als je jezelf op een gelijkaardige gedachte betrapt, maak je pose dan meteen zachter.

2. Let op je ademhaling

Zorg ervoor dat je in elke yogahouding volop kunt ademen. Als je ademhaling kort en hoog wordt, dan is je yoga pose te intens. Pijn uit zich niet altijd meteen of letterlijk. Het begint vaak met (scherp) ongemak. Als je de yogapose dan niet zachter maakt, is de kans groot dat het (binnenkort of later) pijn gaat doen.

3. Gebruik yoga props

Yoga props zijn niet uitsluitend voor inflexibele beginners. Yoga props helpen je om ruimte en stabiliteit te vinden in yoga poses. Elke yogi heeft een paar houdingen waarin hij of zij altijd steun kan gebruiken. Je gebruikt een blok niet omdat je ‘het niet kan’ maar omdat je je grenzen respecteert en je lichaam eert.

4. Luister niet te veel naar de docent

De docent is er ter begeleiding. De belangrijkste instructies, die geeft je lichaam. Maak je geen zorgen wat de yoga docent zal denken of zeggen als je de houding nét iets anders doet. Om de pijn in je knie te verzachten, is het vaak voldoende om je voet iets te verplaatsen of in een andere richting te wijzen. Eigenlijk mag je elke houding helemaal veranderen als dat beter is voor jou. Bijvoorbeeld een staande houding liggend op je rug doen, om de druk van je knie te halen. Durf te luisteren naar jouw lichaam.

Deze video met 5 modificaties van veelvoorkomende yoga houdingen (6 minuten) inspireert je zeker!

5. Ga naar een huisarts

Vaak hebben we geen tijd of goesting om naar de huisarts te gaan voor dat kleine vervelende pijntje. Toch is het belangrijk om precies te weten wat de oorzaak van je leed is. Alleen op die manier kun je op de yogamat (en ernaast) de juiste keuzes maken om je lichaam goed te doen.❤️

Bij Superwoman Yoga kun je in elke yoga houding ontspannen, zelfs de houdingen die nu pijn doen of onmogelijk lijken. Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.

Malvina

Malvina is oprichter van Superwoman Yoga met expertise in yoga modificaties. Ze laat zien hoe je kunt ontspannen in élke yoga houding. Want yoga hoort geen pijn te doen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *