Doet yoga pijn voor jou? Is elke pose een uitdaging? Yoga wordt altijd beschreven als een geweldige manier om leed te verlichten, of het nu acuut of chronisch is. Het wordt gezien als een van de grootste voordelen van yoga. Maar wat als je méér pijn hebt tijdens je yoga practice?
Hieronder licht ik toe hoe precies yoga werkt tegen pijn en wat wellicht fout gaat als je het toch zeer doet tijdens yoga. Maar let op: deze tips en info dekken niet de diagnose van een huisarts.
Yoga werkt toch tégen pijn?
Uit meerdere studies is gebleken dat pijn kan verminderen als je regelmatig yoga beoefent. Dat is ook misschien de reden waarom je met yoga bent begonnen. Maar hoe werkt dat dan?
– Soepele spieren en fascia
Het is geen nieuws als ik je vertel dat yoga help tegen stress. Stress uit zich in je fysieke lichaam in stijve spieren en hard bindweefsel. Die stijfheid kan heel naar en belemmerend zijn. Door vaker je spieren en bindsweefsel op te warmen en los te maken, kun je de stress verminderen en zeer verzachten.
– Hormonen tegen pijn
Studies hebben ook aangetoond dat yoga kan helpen de endorfinespiegel te verhogen, dit zijn hormonen die pijn verzachten.
– Betere lichaamshouding
Daarnaast helpt yoga om je lichaamshouding te verbeteren en te versterken. Pijnklachten in je onderrug en heupen komen veel voor in onze moderne samenleving. Met yoga versterk je de spieren die je rechtop houden en verleng je de spieren die gespannen zijn. Dit kan een groot verschil maken in dagelijkse lichaamspijntjes.
Last van pijnlijke stijve heupen? Lees dan ook dit artikel: Dit moet je doen bij stijve heupen – 5 cruciale tips
Maar yoga is geen magische pil. Pijn betekent dat iets fout en het is cruciaal dat je precies weet wat de oorzaak is.
Mogelijke oorzaken waarom yoga pijn doet
– Chronisch ongemak
Een chronische pijn verdwijnt die niet zomaar op de yogamat. Het is belangrijk om je grenzen te accepteren wanneer je op de yogamat staat. Als je knieën bijvoorbeeld gevoelig zijn, ga er dan niet op steunen. Heel veel poses op je knieën kun je ook staand of liggend doen.
Wanneer je de pijn accepteert en er ‘omheen’ yoga doet, zullen de positieve effecten van yoga (zoals eerder in dit artikel beschreven) steeds voelbaarder worden en de pijn verzachten.
– Verkeerde houding
Het zou kunnen dat je de yogahoudingen verkeerd doen. En dit geldt voor zowel beginners al gevorderde yogi’s.
Misschien doe je het precies zoals de docent het voortoont, maar jij hebt een ander lichaam dan de docent. Een ander lichaam met andere afmetingen en grenzen.
Geef jezelf in een yogales meer aandacht dan de docent. Voel wanneer jij meer of minder ruimte nodig hebt vergeleken met de gedemonstreerde pose of wat je anderen in de klas doen.
Weet dat pijn ook veroorzaakt kan worden door een beweging of houding die je al jarenlang doet.
Als je bijvoorbeeld in een achteroverbuiging nooit je buikspieren aanspant om je onderrug te beschermen, dan kunnen de tussenwervels in je ruggengraat beschadigd raken en op lange termijn zeer gaan doen. Ook al had je in eerste instantie nooit last van je onderrug in deze poses.
Door jezelf jarenlang uit te dagen in een pose (om per se te doen wat de docent doet) kun je jezelf kwetsen. Dus blijf lichaamsbewust tijdens elke yogales en ga regelmatig terug naar een beginners attitude.
– Te ver in de poses
Het streelt je ego als je vandaag beter bent dan gisteren. Als je vandaag net iets dieper of langer in een yoga poses staat. Maar vooruitgang is niet lineair. Dus je bent vandaag niet altijd beter dan gisteren. Of vorige week. Of vorig jaar.
Soms gaat het bergaf.
Dus dwing je lichaam niet in houdingen die het geen goed doen. Ook als je deze poses vroeger nog beter kon, of langer of dieper. De pijn waar je lichaam in een moeilijke periode al mee kampt, maak je dan alleen maar erger.
Yoga is een zachtaardige lichaamsactiviteit. Maar dat betekent niet dat je geen blessures kunt krijgen van yoga. Ook in yoga kun je je gewrichten te veel onder druk zeggen (denk maar aan je polsen in de eerste Downward Facing Dogs) of je spieren verreken.
Lees ook: Pijnlijke polsen? Zo bescherm je je polsen tijdens yoga
Elke dag opnieuw is opnieuw een uitdaging om de nieuwe mogelijkheden en nieuwe grenzen van ons lichaam te vinden. Dat is de ultieme balansoefening die yoga ons biedt.

Volg deze 5 tips om geen pijn te hebben tijdens yoga
1. Blijf niet in een pijnlijke houding
Als je pijn voelt in een yoga houding, kom dan onmiddellijk deels of volledig uit de pose. Pijn is de manier waarop je lichaam je vertelt dat er iets mis is.
Ja logisch toch, dat wist ik al, denk je nu misschien. En toch sukkelen we allemaal in deze valkuil en blijven we vaak te lang in een oncomfortabele pose.
Dit is trouwens makkelijker als je thuis yoga doet (alleen of met een online yogales). Dan is er niemand om je heen om mee te vergelijken en kun je je niet (onbewust) laten meeslepen in houdingen die niet goed voor je zijn.
2. Let op je ademhaling
Zorg ervoor dat je in elke yogahouding volop kunt ademen. Als je ademhaling kort en hoog wordt, dan is je yoga pose te intens. Als je de yogapose dan niet zachter maakt, is de kans groot dat het (binnenkort of later) pijn gaat doen.
3. Gebruik yoga props
Yoga props zijn niet uitsluitend voor inflexibele beginners. Yoga props helpen je om ruimte en stabiliteit te vinden in yoga poses. Je gebruikt een blok niet omdat je ‘het niet kan’ maar omdat je je grenzen respecteert en je lichaam eert.
4. Pas yoga poses aan
Investeer in enkele privé lessen om te leren hoe jij yoga houdingen kunt aanpassen aan jouw unieke (prachtige) lichaam. Zo wordt yoga leuker en doet het minder pijn. Je wil immers dat je inspanningen op de yogamat iets opleveren toch?
Hier vind je meer tips hoe je yoga poses kunt aanpassen.
5. Ga naar een huisarts
Vaak hebben we geen tijd of goesting om naar de huisarts te gaan voor dat kleine vervelende pijntje. Toch is het belangrijk om precies te weten wat de oorzaak van je leed is. Alleen op die manier kun je op de yogamat (en ernaast) de juiste keuzes maken om je lichaam goed te doen.