gevorderd

Yoga poses aanpassen is niet alleen interessant voor yoga beginners, maar ook gevorderde yogi’s. Sta je al lang op de yogamat? Ontdek in dit artikel 5 grote redenen waarom jij voordeel hebt aan een open mindset voor yoga modificaties.

Voordelen van modificaties voor gevorderden

Een yoga modificatie is een aanpassing van een yoga pose om de houding comfortabeler en veiliger te maken. In die aangepaste houding hou je rekening met jouw unieke lichaam en jouw behoeften van die dag. Je verandert de ’traditionele’ yoga houding dus zodat het prettiger voelt.

En hoewel je als gevorderde yogi een grotere flexibiliteit en kracht hebt dan een yoga beginner, zijn er altijd yoga poses en yogalessen die jou uitdagen. Hier volgen 5 grote voordelen van modificaties voor gevorderde yogi’s.

1. Minder risico op blessure

We bijten de spijts af met de belangrijkste reden: veiligheid. Yoga wordt niet gezien als sport, dus we denken er niet aan dat we een blessure kunnen krijgen van yoga doen. Maar yoga is een vorm van lichaamsbeweging die, meer dan we denken, de grenzen van ons lichamelijk kunnen opzoekt.

Sommige yoga houdingen vragen een zekere mate van flexibiliteit, kracht én balans. Als het op een dag moeilijk is om je ego in check te houding, is het makkelijk om spieren te verrekken of te veel druk op een gewricht te plaatsen. Het is snel gebeurd. Bovendien verschuiven de grenzen van je lichamelijk kunnen constant. Wat je vorig jaar kon, is dit jaar misschien niet vanzelfsprekend. Dat is een valkuil voor yogi’s die al langer op de mat staan.

Yoga blessures krijg je ook door te lang te veel druk op een gewricht te plaatsen. Soms krijgen gevorderde yogi’s plots last van rugpijn omdat ze jarenlang Upward Facing Dog verkeerd hebben gedaan.

2. Individuele behoefte

Zelfs na jarenlang yoga beoefenen, is het mogelijk dat je hamstrings nog steeds stijf aanvoelen in Downward Facing Dog. Of dat sommige heupopeners een uitdaging blijven. Elk lichaam is immers anders gebouwd. Yoga modificaties helpen je om toch comfortabel te zijn in Downdog of die ene heupopener. Ook als andere yogi’s die aanpassing niet lijken nodig te hebben.

Terwijl beginners modificaties gebruiken om geleidelijk algemene kracht en flexibiliteit op te bouwen, zijn modificaties voor gevorderde yogi’s interessant voor specifieke doelen. Gebruik modificaties naargelang jouw individuele behoeftes. Bijvoorbeeld een bepaald deel van het lichaam die extra ondersteuning of meer aandacht nodig heeft.

Wist je dat je ook het tempo van een yogales kunt afstemmen op jouw ademhaling? Dat is ook modificeren.

3. Verdieping

Yoga modificaties gebruik je niet alleen maar om houdingen makkelijker te maken. Ze zijn er ook om je yoga practice te verdiepen. Je kunt yoga poses bijvoorbeeld aanpassen zodat het intenser en uitdagender wordt. Maar verdieping bereik je ook op andere manieren.

Met yoga modificaties kun je je practice ook verdiepen door je focus te leggen op een bepaald lichaamsdeel. Zo spreek je nieuwe spieren aan en ga je poses en bewegingen beter begrijpen.

Met yoga props kun je houdingen ook aanpassen om je alignment te oefenen, ook al had je niet het gevoel dat je deze oefening nodig had. Als gevorderde yogi teruggaan naar je techniek en de basiscs aan de hand van modificaties is een prachtige manier om je yoga practice te verrijken.

➡️ Ook interessant: Deze 5 modificaties van bekende yoga poses ken je nog niet.

4. Meer zelfbewustzijn

Yoga gaat verder dan de fysieke houdingen. Als gevorderde yogi heb je dat ondertussen al mogen ervaren. Met yoga modificaties geef je jezelf de tijd en ruimte om bewust te worden van je gewaarwordingen op de yogamat en je grenzen te observeren. Als je modificaties accepteert in je practice, kun je bewuster keuzes maken. Bijvoorbeeld door een yoga houding te beginnen in een modificatie en de pose op te bouwen naar de ’traditionele’ vorm.

Ook geven yoga modifiaties je de mogelijkheid om te ontdekken wat comfort voor jou betekent. Of gebruik modificaties om je yoga practice aan te passen aan je intentie, bijvoorbeeld om minder streng te zijn voor jezelf.

5. Ruimte voor groei

Yoga modificaties worden onbewust geassocieerd met falen en een slecht gevoel. Je past ze immers het meest toe wanneer een houding niet lukt. Maar eigenlijk creëer je met yoga modificaties groei en evolutie in je yoga practice.

Door je yoga poses en yogalessen aan te passen aan jouw lichaam en jouw energie geef je jezelf rust en ruimte om je practice te ontwikkelen. Om je krachten te vinden. Om je grenzen te accepteren. Dat is iets wat je na het einde van je yoga sessie meeneemt in je dagelijks leven.

Het lijkt ‘achteruitgaan’ als je iets doet wat makkelijker of comfortabeler is dan je eerder deed. Op de yogamat of in het leven. Maar door even ter plekke te blijven staan in je ontwikkeling, creëer je een stabiel fundament voor de volgende stappen. Meer nog: je hebt even de ruimte om na te denken waar je heen wilt, zodat je in de juiste richting blijft gaan.

Conclusie: yoga modificaties zijn even interessant voor gevorderden als voor yoga beginners

Yoga modificaties zijn een integraal onderdeel van yoga, zowel voor beginners als gevorderden. Ze voorkomen blessures, helpen bij individuele behoeften, verdiepen je practice, cultiveren meer bewustzijn en creëren ruimte voor groei. Wat yoga (en groeien) is een levenslange practice.

Cultiveer daarom als gevorderde yogi de nodige nederigheid om yoga modificaties te accepeteren in je practice en ontdek hier bij Superwomen Yoga welke yoga modificaties jou kunnen helpen.

Ervaar het plezier van yoga modificaties in deze ontspannende yoga flow met bolster (10 minuten).

Eén reactie

  1. Pingback: Wat zijn yoga modificaties? En is het interessant voor jou? | Superwoman yoga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *