Vind je het lastig om te ontspannen in savasana? Lig je vaak to-do lijstjes te maken? De volgende 5 tips helpen om vooral de voordelen van deze bijzonder yoga houding te voelen, en niet de frustraties.

Geen zin om te lezen? Kijk dan deze video: Savasana hoeft niet op je rug | Variaties en tips voor Savasana

Tip 1: Sluit je af van de wereld

Sluit je af van de wereld, letterlijk. Sluit de deur van de kamer en/of doe noise cancelling headphones op. Durf je rug toe te keren naar alles wat urgent en belangrijk lijkt. Het is nu even tijd voor jou. Wanneer je de deur opent of jouw koptelefoon af zet, is de wereld nog steeds aan het draaien.

Een voordeel van yoga thuis is dat er geen andere mensen om je heen liggen te friemelen en te snurken. Je kunt jezelf ook niet vergelijken met anderen. Je kan écht even alleen zijn.

Tip 2: Gebruik props

Als je meer hebt dan een minuutje, neem dan de tijd om savasana voor te bereiden. De ondersteuning van yoga props geven een fijn geborgen gevoel, wat helpt om meer te ontspannen. Dit zijn een paar ideeën hoe je die ondersteuning kunt vinden:

– Leg een zacht deken onder je heupen en schouders.

– Haal de druk van je rug door iets onder je knieën te plaatsen.

– Zorg dat je vrij kunt ademen door iets onder je nek te plaatsen.

– Laat je hoofd rusten op iets zacht.

– Doe een trui aan of leg een dekentje over je heen.

– Leg een oogkussentje of een deken op je ogen.

– Als je armen naast je liggen, leg dan iets onder je handen zodat je ellebogen ligt gebogen zijn.

– Pak je voeten in met een dekentje.

Je hoeft geen yoga props te kopen, je hebt er al tig in huis. Denk maar aan de bank of je bed! Hier vind je meer alternatieven voor yoga props die je al in huis hebt.

Tip 3: Ga anders liggen

Je hoeft savasana niet op je rug te doen. Soms ligt het gewoon niet lekker op je rug, hoeveel props je ook gebruikt. Je kunt deze pose prima op je zij doen of op je buik. Het blijft savasana.

Gebruik nog steeds props om het zachter en aangenamer te maken zodat je elke gram van je lichaam in de mat kunt laten zakken. Als je thuis yoga doet, heb je ook veel meer dingen die je kunt gebruiken. Denk maar aan de bank! Ga bijvoorbeeld eens naast de bank liggen voor savasana, met je kuiten op de zitkussens. Heerlijk…

Tip 4: Sla savasana niet over

Je kunt alleen maar ontspannen in savasana als je de houding ook echt doet. Zeker tijdens korte yogasessies wordt savasana vaak overgeslagen. En dat is oké, maar sommige dingen voel en leer je echt alleen in savasana.

Savasana is de eindmeditatie van je yogasessie. Het helpt je de effecten van de bewegingen en houdingen te ‘absorberen’, zowel mentaal als fysiek. Een savasana van één minuut is trouwens genoeg. Gun jezelf die minuut.

Tip 5: Probeer een ontspanningstechniek

Je hoeft niet te wachten tot je hoofd vanzelf rustig wordt. Soms gaat het niet vanzelf. Hier zijn twee technieken die je helpen om kalm en alert te blijven tijdens savasana.

Bodyscan: Begin bij je tenen en scan je hele lichaam tot het puntje van je hoofd. Alle spieren, gewrichten en stijfpijntjes die je passeert, probeer je met de uitademing los te laten.

Equal breathing: Probeer je in- en uitademing even lang te maken, bijvoorbeeld 4 tellen in en 4 tellen uit. Vergeet de natuurlijke pauzes in je ademhaling niet. Na een paar minuten geef je je natuurlijke ademhaling weer de overhand. Deze video biedt een hele fijne manier om de gelijkmatige ademhaling te oefenen.

Categories: