yoga prop alternatief

Ik ben groot fan van yoga props en gebruik ze nu meer dan toen ik beginner was. Yoga props helpen je groeien en houden je klein tegelijk. Bovendien worden ze vaak gebruikt bij yoga modificaties.

Helaas kunnen ze best duur zijn. Je kunt makkelijk 20 euro spenderen aan een enkele yoga blok. En als je een goede bolster wil, mag je denken aan 50 euro. En misschien heb je helemaal geen plaats over in je kast om een hele rits blokken en (zware) yoga kussens op te bergen.

Maar als je thuis yoga doet, heb je die dure yoga props helemaal niet nodig. Je hebt immers veel voorwerpen in huis die prima kunnen dienen als yoga prop. Ontdek hieronder welke yoga prop alternatieven jij gewoon in huis hebt!

Yoga prop 1: de blok

Wat kun je gebruiken in plaats van een yoga blok?

Als je geen yoga blok in huis hebt, gebruik dan een boek (of een stapel boeken). Neem een dik boek dat je gemakkelijk met één hand kunt vastnemen. Een boek met een harde kaft heeft voorkeur, dat geeft extra steun. Zeker als je het gebruikt om er met je handen op te leunen. Als je er gewoon op wil zitten, dan is een paperback prima.

Tip: gebruik niet je favoriete boek, want door het verplaatsen en erop steunen, kan de binding scheuren.

Helaas zijn boeken zwaarder dan yoga blokkken en voor elk yoga blok heb je meerdere boeken (en dus gewicht) nodig. Boeken als alternatief voor een yoga blok is dus vooral handig tijdens yin yoga en restorative yoga, wanneer je langere tijd in eenzelfde rustige yoga houding blijft.

➡️Ook interessant: Wat is de beste yogablok voor yoga thuis?

Yoga prop 2: het meditatiekussen

Kun je yoga doen of mediteren zonder meditatiekussen?

Een meditatiekussen is het laatste wat je moet kopen, vind ik, want de kussens op je bank voldoen prima…

Het grootste verschil tussen een meditatiekussen en een gewoon kussen is de inhoud. Er zit geen wol of veren in een meditatiekussen, maar zaden of schilfers van zaden. Daarom weegt een meditatiekussen best zwaar en behoudt het zijn hoogte als je erop gaat zitten. Maar dat is niets wat een paar gewone kussens van je bank niet ook kunnen.

Toen ik nog geen meditatiekussen had, legde ik vier leesboeken op mijn yogamat (2 x 2) en een dik deken daarbovenop. Zo kon ik comfortabel rechtop zitten tijdens mijn meditatie of tijdens het eindmoment van mijn yoga practice. Om yoga houdingen aan te passen of comfortabeler te maken, gebruikte ik gewone kussens van de bank.

Yoga prop 3: de bolster

Wat als je geen yoga bolster hebt?

Een bolster is een langwerpig kussen dat zijn vorm grotendeels behoudt hoe je het ook neerlegt. Het is zo groot dat het je hele bovenlichaam of onderlichaam kan ondersteunen.

De bolster vind ik het moeilijkst om te vervangen gewone voorwerpen in huis. Dus als je centjes en plaats in je kast hebt, raad ik aan om bolster te kopen in plaats van een meditatiekussen. Je kunt de bolster trouwens prima gebruiken als meditatiekussen.

Een bolster kun je vervangen door een deken (of twee) op te rollen. Als je yogablokken hebt, leg je de yogablokken in de lengte naast elkaar en komt daarbovenop een deken dat je meerdere keren opgevouwen hebt.

Je kunt het ook op dezelfde manier aanpakken als het meditatiekussen alternatief met boeken en een deken erop. Echter heb je dan veel meer boeken nodig. Om het af te maken leg ik dan nog twee kussens van de bank erbovenop.

Je moet wel even ‘bouwen’ om een bolster na te maken, maar in een yin of restorative houding maakt dit echt een groot verschil! Soms lijkt de stapel voorwerpen gigantisch, maar wanneer je erop gaat liggen en volledig ontspant, zakken de kussens helemaal in en is de hoogte ideaal.

Op YouTube @superwomanyoga vind je deze leuke yoga flow met een bolster (12 min)😘

Yoga prop 4: de riem

Wat kun je gebruiken in plaats van een yogariem?

Een yogariem is super handig en worden naar mijn mening te weinig gebruikt in yogalessen. Je kan het vervangen door een gewone (broeks)riem. Maak de riem niet dicht in een lus maar houd de riem tijdens je yoga modificatie aan beide uiteinden vast.

Als je de riem wil gebruiken om rond je lichaam te binden, dan werkt een sjaal helemaal prima. Die is wat zachter en vergefelijker op je huid dan een leren riem. Neem dan een sjaal die niet te veel stretcht (dus geen wol). Je wil spanning op de sjaal kunnen zetten zonder hem uit te rekken. Dat zou jammer zijn!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *