Hoe diep mag je gaan in een stretch? Ongemak vs. pijn

Ga niet verder dan 75% in deze stretch. Dat hoor je wel vaker in een yin yoga les. Maar wat is 75%? Hoe voelt dat? En waarom mag je niet gewoon all the way stretchen?

Ontdek hier concrete tips hoe jij kunt voelen of je te diep gaat in een stretch. Zo hebben je stretch oefeningen meer effect en vermijd je vervelende yoga blessures.

Het verschil tussen ongemak en pijn

Pijn is een signaal van het lichaam dat iets verkeerd is. Maar wat voor de één een fijne diepe stretch is, voelt voor een ander als pijn. En afhankelijk van karakter zal de één de grenzen aftasten terwijl de ander het liever gemakkelijk en comfortabel heeft.

Met onderstaande concrete tips kun jij onderscheid maken tussen goede en slechte pijn.

Zo voelt slechte pijn

Slechte pijn voelt intens en scherp. Het steekt of brandt. Het hoeft niet super hard te steken of branden. Een klein beetje steken (misschien niet eens echt pijnlijk) is al een duidelijk signaal van je lichaam: dit is niet goed voor mij.

Tinteling is ook slechte pijn, bijvoorbeeld als een ledemaat in slaap valt. Meestal is dit een signaal dat er een zenuw of belangrijk bloedvaat gekneld zit.

Als deze pijn voor jou niet ‘erg’ voelt, zijn er nog andere signalen die op slechte pijn kunnen wijzen. Je ademhaling verandert bijvoorbeeld. Je gaat je adem inhouden of sneller ademen of korte zuchten slaan. Je zal ook steeds meer gaan bewegen in de houding, bijvoorbeeld heen en weer wiegen. Als je dat merkt, accepteer dan dat je lichaam deze houding niet wil.

Een licht gevoel van steken of branden (misschien niet eens echt pijnlijk) is ook slechte pijn.

pijn

Zo voelt goede pijn

Goede pijn voelt saai en dof. Het is meer ‘ongemak’ dan pijn. Het is niet zo dat goede pijn minder voelbaar dan slechte pijn. Je kan het ongemak heel duidelijk voelen, en sommigen zullen het zelfs aanvoelen als ‘pijn’, maar het is niet intens of scherp.

Goede pijn is de 75% waar yogadocenten het over hebben als ze je willen uitnodigen om niet te diep in je stretch te gaan.

Een stretch met ‘goede pijn’ kun je lang aanhouden zonder dat je jouw yoga houding moet of wil veranderen. Meestal gaat de sensatie na een paar minuten vanzelf weg of kun je het ‘wegademen’.

Je kunt goede pijn ook vergelijken met de pijn die je voelt als je gemasseerd wordt. Als de massage therapeut knopen in je bindweefsel of stijve spieren tegenkomt, gaat hij/zij op die plek wrijven en duwen om het los te maken. Dat kan pijn doen! Maar die pijn voelt ‘goed’ en is niet scherp (als je een goede massage therapeut hebt).

Hoeveel ‘goede pijn’ mag je hebben?

Mag ik dan nooit de grens opzoeken, vraag je je misschien nu af? Wel, goede pijn is de grens. Als je ongemak voelt, dan ben je al buiten je comfort zone, maar is er wel nog ruimte voor liefde en compassie.

In mijn ogen is 100% stretch te ver. Het is niet omdat je iets fysiek kan, dat je het ook zomaar even moet doen. Wat je wél kunt doen, is de stretch rustig opbouwen. Als je meerdere minuten ontspant in een yin yoga houding, gaat de (goede) pijn vanzelf weg. Je kunt er dan voor kiezen om je houding zo aan te passen dat je weer een zachte stretch voelt. Zo ga je steeds dieper in de stretch en kom je uiteindelijk alsnog dichtbij je 100%.

Zo daag je jezelf uit, maar doe je het met liefde en respect voor je lichaam.

Met goede pijn zit je buiten je comfort zone, maar is er wel nog ruimte voor liefde en compassie.

Het hoeft niet altijd (goed) pijn te doen

Afhankelijk van je intentie, kun je er ook voor kiezen om in je comfort zone te blijven. Dan ga je naar de spreekwoordelijke 60% van je stretch. Deze stretch voelt heel mild en zacht, nauwelijks voelbaar.

Ook hier, zonder fysieke uitdaging, kan je yoga practice ontzettend veel effect hebben. Je kunt bijvoorbeeld meer focussen op je ademhaling of je wervelen in het gevoel van gewoon even zijn zonder iets te moeten.

Voor sommigen is het moeilijk om geen pijn te voelen, goed of slecht. Om ‘niets’ te voelen. Als je van jezelf weet dat je vaak over je grenzen gaat (burn out), dan is 60% stretch wellicht heel oncomfortabel voor jou. Dan zit jij buiten je comfort zone.

Wat doe je als je ‘slechte pijn’ voelt?

1. De yoga houding overslaan

De makkelijkste oplossing tegen slechte pijn is meteen uit de yoga houding komen. Je kunt half uit de houding komen en daar blijven, als je merkt dat de pijn daarmee weg is.

Of je komt helemaal uit de houding en neemt een counter pose aan. Een counter pose is een houding die de stretch van de vorige houding omdraait. Als je bijvoorbeeld Camel pose (achteroverbuinging) deed, kun je even Dangling pose (vooroverbuiging) aannemen.

2. De yoga houding modificeren

Je kunt de yoga houding modificeren, zodat die comfortabeler en veiliger voor je is. Elke yoga houding heeft meerdere modificaties, afhankelijk van de pijn die je voelt.

Helaas heeft een yogadocent tijdens de les niet altijd de kans om jou te komen helpen met een alternatieve houding. En als je thuis een yoga video volgt, dan is het zonde als je halverwege de video moet stoppen omdat de gedemonstreerde houdingen te uitdagend voor jou zijn. Daarom leer je bij Superwoman Yoga hoe je elke yoga houding kunt aanpassen aan jouw unieke (prachtige) lichaam.

stretch

Met Superwoman Yoga kun je élke yogales volgen en in élke yoga houding ontspannen. Meer weten? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.

Ik beantwoord hieronder graag je vragen en gedachten.

Malvina

Malvina is oprichter van Superwoman Yoga met expertise in yoga modificaties. Ze laat zien hoe je kunt ontspannen in élke yoga houding. Want yoga hoort geen pijn te doen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *