Is yin yoga wel goed voor jou? 4 tips voor veilige yin stretches

Yin yoga is vaak het antwoord als iemand vraagt met welke yogastijl je het beste kan beginnen. Maar yin yoga is niet voor iedereen de beste yogastijl om te beginnen. Of om überhaupt te doen

In dit artikel lees je

  • voor wie yin yoga niet geschikt is,
  • waarom yin yoga soms gevaarlijk kan zijn,
  • en hoe je dan tóch veilig yin yoga kunt doen.

Eerst: de voordelen van yin yoga

Tijdens yin yoga stretch je spieren in je lichaam. Dat doe je door meerdere minuten in dezelfde yoga houding te blijven, diep te ademen en jezelf eventueel te ondersteunen met yoga props.

Dat verlengen van de spieren brengt diverse voordelen.

Bijvoorbeeld helpt het loslaten van spierspanning met het loslaten van mentale stress. Stretchen kalmeert gespannen spieren en verbetert de bloedtoevoer. Zo wordt ook je flexibiliteit (spieren) en je mobiliteit (gewrichten) groter. Yin yoga houdt je de spieren gezond en helpt je om zonder pijn alle bewegingen doen waar je lichaam voor gemaakt is.

Maar met al deze voordelen, hoe zou yin yoga dan níét goed zijn?

Belangrijk is hier: yin yoga is op zich niet slecht. Het is op zich niet gevaarlijk. Maar elke vorm van beweging (ook yoga) heeft contra-indicaties, oftwel redenen om het niet te doen. Zo ook yin yoga.

Voor wie is yin yoga niét interessant?

Klik hieronder in de inhoudstafel wat voor jou van toepassing is.

1. Ik ben net begonnen met yoga

Yoga beginners worden makkelijk verleid door het ego om dieper te gaan in een stretch. Het lastige is dat de eerste signalen van je lichaam – dat je eigenlijk te ver gaat – meestal subtiel zijn. Zonder ervaring is het makkelijk om die over het hoofd te zien.

Toen ik met yoga begon, had ik vooral de ander yogi’s in de les in de gaten. Zonder dat ik het door had, vergeleek ik mezelf met anderen in de les en probeerde ik verder te gaan dan goed voor me was.

Maar yin yoga vraagt een vermogen om subtiele sensaties te herkennen en waarderen. Dit ontwikkel je met tijd en oefening.

➡ De beste yogastijl voor yoga beginners

Een yogastijl zoals hatha yoga geeft volgens mij de beste start op de yogamat. Daarin leer je op een veilige en actieve manier je lichaam kennen, zodat je later meer uit yin yoga kunt halen.

2. Ik ben hyperflexibel

Het is een héérlijk gevoel om tijdens yoga in een diepe verzadigende stretch te zakken. Als je hypermobiel bent, krijg je dat gevoel helaas niet zo vaak. Het is dan verleidelijk om nog dieper in de stretch te gaan. Om toch íets te voelen. Met hyperflexibele gewrichten is dat sterk af te raden.

Het is niet erg als je een keer te ver stretcht en de volgende dag iets pijnlijk voelt. Maar als je te vaak te diep stretcht, is dat destructief op lange termijn. Je spieren worden dan nóg langer. En dus slapper. En de kans wordt groter dat je gewrichten breken onder druk. Ja, echt.

En trouwens, hoewel een goede yin sessie heerlijk kan zijn, heb jij niet méér flexibiliteit nodig om je dagelijkse taken te doen. Jouw uitdaging ligt ergens anders…

➡ De beste yogastijl voor hyperflexibele mensen

De beste yogastijl voor hyperflexibele mensen is niet yin yoga, maar hatha yoga.

In hatha yoga blijf je ook meerdere ademhalingen in een houding, maar dan vooral in yang houdingen die vragen om je spieren aan te spannen. Zo worden je spieren sterken en kunnen ze je soepele gewrichten beter beschermen. Nu én later.

3. Ik ben zwanger

Het is goed mogelijk dat je tijdens je zwangerschap plots een yin yoga houding kunt doen, die een paar weken geleden nog onmogelijk was voor jou. Als je zwanger bent, worden je heupspieren immers soepeler door het zwangerschapshormoon relaxine.

Met soepele heupen krijgt de baby meer plaats in de buik en wordt de bevalling mogelijk. Deze nieuwe flexibiliteit krijg je niet om je allerdiepst te gaan op de yogamat. Als je dit wel doet, kun je kracht in je heupspieren verliezen en is de kans groter dat je heupen zich na de zwangerschap niet goed herstellen.

Al vanaf de eerste trimester neemt de hoeveelheid relaxine in je lichaam toe en dit heeft effect op alle gewrichten in je lichaam. Ga daarom nooit dieper in je yoga stretches dan vóór je zwangerschap.

➡ De beste yogastijl voor zwangere dames

De beste yogastijl voor zwangere dames is zwangerschapsyoga. In prenatal yoga pas je de yoga houdingen aan aan de veranderende behoeften van het lichaam tijdens de zwangerschap.

4. Ik heb een gevoelige rug

Achteroverbuigingen, vooroverbuiging en twists komen vaak voor tijdens yin yoga. Deze bewegingen en stretches zijn zeer goed voor mensen met een gezonde rug, maar dat geldt niet als je rugklachten hebt.

De druk op je ruggenwervels verandert als je voorover of achterover buigt. Afhankelijk van het pijnpunt in je rug, kan de yoga houding te veel druk leggen op de zwakke plek. Dat doet pijn, nu of later.

Zelf moet ik ontzettend goed opletten bij achteroverbuigingen. Als als te ver ga, dan laat mijn lichaam me dat de rest van de dag weten… Een paar jaar geleden merkte ik die gevoeligheid ook al op, maar ‘was het wel te doen’. Dus deed ik de achteroverbuigingen gewoon voluit. Omdat het wel kon. Nu baal ik soms een beetje van die baldadigheid.

➡ De beste yogastijl voor yogi’s met een gevoelige rug

Als je een gevoelige rug hebt, is het belangrijk om minstens evenveel hatha yoga als yin yoga te doen. Met een dynamische yogastijl maak je je rugspieren sterker. Je vermijd ook meer houdingen die te lang te veel druk op de verkeerde plek legt.

💙 Ontdek hier meer tips hoe je yoga kunt aanpassen bij rugpijn.

5. Ik voel me niet meer zo jong

Als je je wat ouder en stijver voelt, kan yin yoga helpen om het bindweefsel te versoepelen en stijfheid te verminderen. Maar let op!

Langdurige druk op kwetsbare gewrichten of botten met lage dichtheid kan risico’s met zich meebrengen. En dat is precies wat yin yoga is: langdurige houdingen. Een bot-op-bot gevoel hoeft ook niet altijd pijnlijk te zijn, maar kan wel een signaal zijn dat je niet verder moet gaan.

Luister daarom goed naar je lichaam. Pas de yoga houdingen aan als je te veel druk op de botten voelt en gebruik props (kussens en blokken) ter ondersteuning. Jij hoeft niemand nog wat te bewijzen.

➡ De beste yogastijl voor senior yogi’s

Stoel yoga is de beste yogastijl voor mensen die zich minder stabiel of sterk voelen op de yogamat. De stoel zorgt voor ondersteuning, terwijl je toch heerlijk bezig kunt gaan met je flexibiliteit, kracht en ontspanning.

6. Ik zit de hele dag op een stoel

Als je de hele dag op een stoel zit, is beweging extra belangrijk. Yin yoga heeft dan géén voorkeur. Je lichaam heeft actieve beweging nodig om de doorbloeding te stimuleren en je spieren te activeren. Yang yoga helpt trouwens net als yin om spierspanning en mentale spanning te verzachten.

Als je te moe bent of heb je last van een blessure kan yin yoga wel prettiger zijn. Let er dan in yin yoga op dat je niet te veel vooroverbuigingen doet, aangezien je al de hele dag in een (subtiel) gelijkaardige houding achter je bureau zit.

➡ De beste yogastijl voor mensen die veel zitten

Een dynamische yogastijl zoals hatha yoga of vinyasa yoga compenseert het best de effecten van het lange zitten. Als je ’s avonds op de mat stapt, vraag jezelf af: Wat heb ik vandaag nodig om me goed te voelen?

💙 Heb je last van stijve heupen door het vele zitten? Lees: Yoga met stijve heupen – Zo doen heupopeners geen pijn meer!

yin yoga

Hoe kun jij tóch veilig yin yoga doen?

Je hoeft niet helemaal te stoppen met yin yoga! Zelfs als meerdere contra-indicaties hierboven voor jou gelden, kun je nog steeds yin yoga doen. Let dan wel op jouw specifieke uitdagingen om je practice veilig te houden.

Deze tips kunnen daarbij helpen:

1. Doe yin yoga met jeans

Als je merkt dat je vaak te ver gaat in je stretch, doen dan yoga met een (stretchy) jeansbroek aan! Als je in een yoga houding zakt, zal de jeansbroek jou in eerste instantie tegenhouden. Zo ga je trager in je stretch en ben je bewuster van de nuances en kleine eerste signalen van je lichaam.

💙 Lees ook: Hoe diep mag je stretchen? Ongemak vs. pijn

2. Modificeer je yoga houdingen

Yoga modificaties zijn aanpassingen van yoga houdingen met als doel de houding comfortabeler en veiliger te maken. Bijvoorbeeld is het slim om te modificeren als je weet dat een bepaald gewricht slap is. Of als je bot op bot voelt.

💙Ook interessant: Wat is dat toch met yoga modificaties? Een béétje pijn mag toch?

3. Luister niet (alleen) naar de docent

Volg niet alleen de instructies van de docent, maar vooral die van je eigen lichaam. Je hoeft bijvoorbeeld niet dieper in een houding te gaan omdat de docent jou (en de hele klas) daartoe uitnodigt. Alles wat de docent zegt, is een suggestie.

4. Doe niet alléén maar yin yoga

Als je alleen yin yoga doet, of disproportioneel veel yin yoga, kun je jouw spieren en lichaam verzwakken. Combineer daarom yin yoga altijd met een yang yogastijl zoals hatha of vinyasa yoga. Jouw spieren hebben stretch én kracht nodig om gezond te blijven.

Superwoman Yoga is een online haven voor yogi’s die zich gefrustreerd voelen op de yoga mat. Hier ontdek je wat jij nodig hebt om meer ontspanning en plezier te vinden op de yogamat. 

Meld je hier aan voor de SWY nieuwsbrief.

Malvina

Malvina is oprichter van Superwoman Yoga met expertise in yoga modificaties. Ze laat zien hoe je in elke yoga houding zonder pijn kunt genieten. Want yoga hoort een plezier te zijn, geen to-do.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *