De 2 beste yogastijlen om flexibeler te worden

Yoga is een geweldige manier om leniger te worden, maar het is belangrijk om de juiste stijl te kiezen. De beste yogastijlen om leniger te worden zijn volgens mij vinyasa yoga en yin yoga.

Let op: je kunt van deze twee yogastijlen niet zomaar de stijl kiezen die je het leukst vindt. Hoe je wél kiest, ontdek je hieronder in het tweede deel van dit artikel.

Eerst even inzoomen op de twee beste yogastijlen voor flexibiteit:

Yinyasa yoga

Vinyasa is een actieve vorm van yoga waarbij je veel beweegt en vooral yang en staande poses doet. Kenmerkend aan vinyasa is dat je met elke in- en uitademing een nieuwe pose of beweging doet. In een vinyasa yogales beweeg je dus continue en vloeiend.

Hoe helpt vinyasa yoga met flexibiliteit?

Tijdens een vinyasa flow warmt je lichaam op, waardoor je spieren meer ontspannen. Warme ontspannen spieren kun je makkelijk verlengen (in tegenstelling tot koude gespannen spieren).

Door continue en herhalend te bewegen, raken je gewrichten ook gewend aan de bewegingen (die je misschien in het dagelijkse leven nauwelijks doet). Zo laten je gewrichten steeds grotere bewegingen toe.

Yin yoga

Yin yoga is de meest bekende yogastijl voor flexibiliteit. Tijdens yin yoga doe je vooral zittende of liggende yoga poses waarbij je een lichte stretch zoekt in bepaalde spieren. Karakteristiek aan yin yoga is dat je meerdere minuten in één pose blijft.

Hoe helpt yin yoga om leniger te worden?

Terwijl je in zo’n yin pose zit en specifieke spieren stretcht, worden die spieren steeds meer uitgerekt. Belangrijk hierbij is dat je echt ontspant. Als de spieren in de stretch niet volledig passief kunnen zijn, wordt de verlenging van de spier tegengewerkt.

Daarnaast is het cruciaal dat je lang genoeg in de pose blijft. Twee minuten voelt misschien lang, maar is niet genoeg voor je spieren en bindweefsel op echt te ontspannen en te verlengen. Drie minuten is beter, vijf minuten het best. Daarom is het belangrijk om comfortabel en ontspannen te zijn in elke yin pose

Lees ook: 7 yin yoga poses voor soepele heupen (1 voor elke dag van de week)

Hoe kies je de juiste yogastijl om leniger te worden?

Er is vast één van de yogastijlen (vinyasa of yin) die je het liefst doet. Maar welke yogastijl het best is voor jou om flexibeler te worden, is afhankelijk van drie factoren:

– je stressniveau

– de flexibiliteit die je nu hebt

– het moment in de dag dat je graag yoga wil doen.

Stel jezelf de volgende vragen om te bepalen wanneer je welke yogastijl moet doet om leniger te worden:

1. Doe je yoga ‘s morgens of ‘s avonds?

In de ochtend is je lichaam nog aan het bekomen van de nacht. Je spieren zijn gedehydrateerd en je gewrichten hebben een lange tijd niet bewogen. Daarom is het geen goed idee om in de ochtend yin yoga te doen.

Als je in de ochtend yin yoga zou doen, dan voel je wellicht wel stretch. Het lijkt dan alsof je je spieren aan het verlengen bent, maar eigenlijk zijn je spieren gewoon korter geworden in de nacht.

Vinyasa yoga in de ochtend

Het is belangrijk om in de ochtend eerst je spieren en gewrichten op te warmen met vinyasa yoga. Door rustig en vloeiend te bewegen, vind je ‘s morgens snel jouw natuurlijke bewegingsvrijheid.

Eerlijk gezegd zal vinyasa yoga je bewegingsvrijheid niet veel vergroten, zeker niet in de ochtend. Maar vinyasa is wel de beste yogastijl om de bewegingsvrijheid (en lengte in de spieren) te vinden die je al hebt.

Yin yoga in de avond

Als je ‘s avonds yoga doet, dan is yin yoga wel interessant. Dan is je lichaam door je bewegingen van die dag immers veel soepeler dan in de ochtend. Je hoeft niet eerst op te warmen om yin yoga te doen. Let er wel op dat je voldoende water hebt gedronken (heel belangrijk!).

Een leuke yoga video om ‘s ochtends jouw volledige bewegingsvrijheid te vinden is Ochtendyoga voor energie (9 minuten).

2. Ben je al best flexibel of gaan de meeste poses moeizaam?

Jouw huidige bewegingsvrijheid is ook bepalend of je beter vinyasa yoga of yin yoga kiest om (nog) soepeler te worden. Als je flink stijf bent en de meeste yoga poses moeizaam gaan, dan is het belangrijk om die poses af te stemmen op jouw lichaam. Dan doe je de pose net iets anders of gebruik je yoga props zodat het beter voelt.

Yin yoga voor beginners en stijve harken

Tijdens een vinyasa yogales is het moeilijk om die tijd te nemen. Zo’n vinyasa flow gaat immers best snel en dan moet je goed weten hoe je de poses aanpast zodat je alle bewegingen veilig kunt doen.

Als je je heel stijf voelt, is yin yoga daarom de betere yogastijl voor meer flexibiliteit. Omdat je meerdere minuten in zo’n yin pose zit, heb je meer tijd om de pose af te stemmen op jouw grenzen.

Vinyasa yoga voor gevorderden

Als je al een redelijke flexibiliteit, is het net beter om vinyasa yoga te doen en de bewegingsvrijheid die je al hebt te onderhouden. Het is immers niet altijd slim om nóg flexibeler te worden. Uiteraard is het wel zo dat sommige spieren en/of gewrichten wat extra aandacht nodig kunnen hebben. Voor die spieren doe je wel yin yoga. In de avond natuurlijk.😘

3. Kun je makkelijk ontspannen of gaat dat moeizaam?

Gespannen spieren kunnen niet verlengen. Mentale en fysieke ontspanning is dus cruciaal om leniger te worden. En dat geldt trouwens niet alleen op de yogamat. Misschien kun je heel goed spanning wegademen tijdens de yogales, maar sta je de rest van de week strak van de zenuwen. Dan zal het niet lukken op soepeler te worden.

Helaas is de beste yogastijl voor flexibiliteit vaak niet de beste yogastijl voor ontspanning.

Vinyasa yoga voor denkers

Sommige stijve harken en yoga beginners die hierboven lazen dat yin yoga hun beste optie is, liggen misschien te dagdromen en to-do lijstjes te maken tijdens de yin les. Dan heeft de oefening weinig effect op je flexibiliteit.

Als je de aan/uit knop van je gedachten moeilijk kunt vinden, dan start je toch beter met een korte vinyasa flow. Eerst even bewegen en je lichaamsbewustzijn vergroten. Daarna lukt het vaak beter om stilte en ontspanning te vinden in yin yoga poses.

Ontspannen tijdens yin yoga

Omdat ontspannen de belangrijkste factor is om flexibel te worden, adviseer ik om altijd éérst te ontspannen en dán te stretchen. Of doe het tegelijkertijd! Als je geen tijd (of zin) hebt om eerst vinyasa yoga te doen, kun je andere ontspanningstechnieken doen tijdens yin poses. Bijvoorbeeld: een bodyscan of een ontspannende ademhalingsoefening.

Op YouTube heb ik een leuke reeks van 5 ademhalingsoefeningen voor directe ontspanning. Elke ademoefening duurt ongeveer 5 minuten, precies lang genoeg voor een heerlijke yin pose!

➡️Er is dus niet één yogastijl die élke dag voor íedereen het best is om flexibeler te worden…

Wil je meer tips hoe je yoga kunt aanpassen aan jouw lichaam? Schrijf je dan in voor de modification mail van superwoman yoga. Zo mis je niets❤️

Superwoman yoga

De beste yoga modifications voor meer ontspanning op de yogamat én ernaast.

Meld je gratis aan

Voel je je stijf of traag in de yogales? Meld je aan voor de modification mail en ontdek hoe je yoga poses aanpast aan jouw lichaam.

⭐⭐⭐⭐⭐

Al veel bijgeleerd, mijn yogalessen zijn nu zoveel fijner! Elke week handige tips in de mail en heel goede begeleiding.

-- Veerle B. (Gouda)