Wil je graag thuis yoga doen, maar heb je geen plaats in je huis voor een yoga hoekje? Of heb je wel plaats, maar nog geen tijd gehad om er iets van te maken?

Hoe dan ook: je bent nog steeds niet begonnen met yoga thuis…?

Het idee dat je thuis een yoga hoekje nodig hebt, is gewoon afleiding en uitstel om werkelijk thuis yoga te doen…

Maar ik begrijp waarom dat idee heerst.

Waarom een yoga hoekje nodig lijkt voor een goede home practice

In de yogastudio is alles immers charmant en zen ingericht, met geurkaarsjes en gedimd licht. Je zou inderdaad geloven dat dat de enige manier is om yoga te doen.

En ook op instagram ziet alles er zo perfect uit. Die meiden hebben zulke leuke zen-plekjes waar ze de chaos even kunnen ontsnappen. Zou je denken! In werkelijkheid is dit hoekje hun werkplek. Dit is meestal niet de plaats waar ze hun yoga practice doen.

This image has an empty alt attribute; its file name is fd23eb92-yoga-voor-thuis-9-1024x726.png

Waar ik thuis yoga doe

Ik heb een yogastudio in mijn huis, heerlijk ingericht met alle props en geurtjes dichtbij. Maar mijn persoonlijke yogapractice doe ik haast nooit in de studio.

Want zelfs de trap naar de yogastudio nemen is soms al teveel gevraagd. En als ik daar yoga doe, voel ik de dwang om een volle sessie van een uur te doen met een goed opgebouwde yoga flow en…

Ik voelde me in het begin schuldig dat ik lange periodes geen yoga thuis deed, ondanks de luxe studio in mijn huis! En dat is precies wat scheef is: zolang we geloven dat we een yoga plekje thuis nodig hebben, is het niet echt onze schuld dat we niet vaker yoga doen. Want we hebben geen yoga plekje!

Een speciaal yoga plekje ruïneert je voornemen om yoga te doen

Zo’n ‘zen’ hoekje maakt het groter en indrukwekkender dan het in werkelijkheid is. Als ik thuis mijn eigen yogapractice doe, dan hou ik de drempel zo laag mogelijk. Ik doe gewoon yoga wanneer ik eraan denk en waar ik op dat moment ben. Gewoon frontaal tussen de rommel – sorry Marie Kondo. Alleen op die manier kan yoga zich echt in je leven weven.

Waarom is dat belangrijk?

Omdat het alleen zo zal lukken om yoga te doen tijdens de chaos van werk en gezin (want die gaat nooit weg). Om rust te vinden terwijl de storm om je heen raast…

Wanneer je rust vindt op de yogamat in de rommel en chaos thuis, beheers jij je innerlijke rust. En niet iets of iemand anders.

Niet de storm, niet je werk, niemand anders…

En die eigenschap, die kracht, kan iedereen gebruiken in deze hectische wereld.

Dus als je thuis aan de slag wil met yoga, vergeet dan dat speciaal yoga hoekje. Maar dit heb je wel nodig voor een live yogales.