Wat is de beste plek voor je beeldscherm en camera tijdens een live yoga les? Een groot voordeel van online yoga met live begeleiding: de docent kan persoonlijke tips geven. Daarvoor is het wel belangrijk dat de yogadocent je goed kan zien…

Ik deel je hieronder mijn tips en bedenkingen over de plaats van jouw laptop of telefoon tijdens live yoga.

Let op: dat jij goed beeld van je docent hebt, betekent niet dat de docent ook jou goed kan zien

Eigenlijk heb je twee beelden om rekening mee te houden: wat jij ziet en wat je docent ziet.

Als je de live yogales altijd volgt met je telefoon of tablet, dan heb je die wellicht altijd dichtbij gezet, zodat je het (kleine) beeldscherm goed kon zien. Maar dan staat je camera ook dicht en heeft je docent geen goed beeld van jou.

Wat je jezelf bij elke live yogales wil afvragen, is het volgende:

Is het voor jou belangrijker dat jij de docent goed ziet? Of dat de docent goed beeld heeft van jou?

Je kunt overwegen om de telefoon of tablet verder weg te zetten. Zo ziet de docent jou hélemaal op haar beeldscherm en kan ze zo persoonlijke yoga cues geven.

Voorwaarde is dat je docent goed is in begeleiding met woorden. Dan kun je de les goed volgen door gewoon te luisteren en hoef je nauwelijks of niet te kijken naar het scherm.

Tenzij je een laptop hebt met een groot beeldscherm én een top camera én je laptop op de juiste plaats staat, krijg je wellicht niet beide beelden perfect. Dus kies bewust.

Pas op voor nekblessures bij online yoga!

Een tweede reden waarom je bewust moet kiezen tussen zien of gezien worden, is het voorkomen van (extra) pijn in je nek. Niet alleen in de yogastudio, maar kan je ook yoga blessures online oplopen als je niet oplet.

Als je jouw beeldscherm ergens hebt gezet zodat de docent je goed kan zien, maar je moet elke minuut je hoofd en nek in bochten wringen om te zien wat ze demonstreert, dan doet je yogapractice wellicht meer slecht dan goed.

Bedenk dus voor aanvang van de les of je graag persoonlijke tips wil én blijf gedurende de live les mindfull over je bewegingen richting het beeldscherm.

De beste positie van je beeldscherm is meestal schuin vooraan je mat. Maar ook de hoogte is belangrijk…

Elke yogales is anders. Soms zit en lig je de hele les laag op je mat. Andere lessen zijn actief en dan sta je vooral rechtop.

Vraag de docent voor aanvang van de les wat voor practice het wordt. Dat is niet alleen belangrijk om te weten of je je camera hoger of lager moet richten. Ook voor je nek is het cruciaal!

➡️Deze blog vind je wellicht ook interessant: Wat heb je nodig in een online yogales?

Superwoman yoga

De beste yoga modifications voor meer ontspanning op de yogamat én ernaast.

Meld je gratis aan

Voel je je stijf of traag in de yogales? Meld je aan voor de modification mail en ontdek hoe je yoga poses aanpast aan jouw lichaam.

⭐⭐⭐⭐⭐

Al veel bijgeleerd, mijn yogalessen zijn nu zoveel fijner! Elke week handige tips in de mail en heel goede begeleiding.

-- Veerle B. (Gouda)