Kun je alléén in de yogastudio ontspannen? Wil je dat thuis ook? Wil je dat zen-gevoel na de yogales kunnen vasthouden? Thuis ontspannen met yoga is niet zo moeilijk. Alleen zitten we een beetje vastgeroest in de ‘standaard manier’ van yoga doen.

Met deze 5 tips kan yoga thuis makkelijker en beter:

1. Maak het kort

Door de opbouw van standaard yogalessen lijkt het alsof je yoga practice alleen nuttig is als je het minstens een uur doet. Maar het hoeft niet zo lang te duren! Yoga kan ook grote impact op je rustgevoel hebben als je het maar een kwartiertje doet. Zelfs 5 minuten is genoeg!

Soms is het zelfs béter. Want 3x 15 minuten yoga thuis is beter dan 1x 60 minuten yogales die je niet hebt gehaald omdat het te druk was.

2. Weet welke yoga voor jou werkt

Elke yoga beginner en iedereen die graag wil ontspannen krijgt hetzelfde advies: doe yin yoga. Maar yin yoga is één van de moeilijkere yogavormen! Wist je dat? Voor velen brengt yin yoga meer frustraties dan ontspanning. En dat kan ook per dag of per maand verschillen.

De yogavorm die jij het best kunt doen om snel te ontspannen is afhankelijk van je persoonlijkheid, gemoed en de spanning in jouw leven op dit moment. Bepaal hier welke yogastijl het beste is als je thuis wil ontspannen.

3. Focus op je ademhaling

Hoe je beweegt met je lichaam en wat je doet met je gedachten is belangrijk in het hele verhaal van ontspannen. Maar nog belangrijker is je ademhaling. Want je ademhaling is de enige manier om je zenuwstelsel te controleren.

Dus als je thuis probeert te ontspannen met yoga (welke yogavorm dan ook) hou dan je aandacht bij je ademhaling. Je kan zelfs ademtechnieken doen tijdens yoga oefeningen.

4. Wacht niet

Ik doe het straks wel als deze taak af is of wanneer ik de woonkamer heb opgeruimd. Of later als ik een yoga hoekje heb gemaakt. Je heb dit vast al eens gedacht! Maar uiteindelijk doe je het toch niet. Want dan heb je weer een ander excuus.

Wacht niet tot de sterren op een rij staan. Want dat gaat niet gebeuren. Je kan prima yoga doen te midden het speelgoed van de kinderen.

5. Gun het jezelf

Je agenda is altijd vol. Je baas zal altijd meer van je willen. De kinderen zullen altijd aan je mouw trekken. Als je jezelf de tijd niet gunt om thuis even te ontspannen, gaat het gewoon niet gebeuren. Je moet echt je me-time durven opeisen.

In het begin is dat nog met een schuldgevoel, maar je zal merken dat het steeds makkelijker gaat. En dat de wereld gewoon blijft draaien terwijl je op je yogamat staat!

Wil je leren ontspannen met yoga thuis? Word dan gratis lid van de superwoman yogastudio