Thuis yoga doen heeft veel voordelen ten op zichte van yoga in een studio! En je hoeft helemaal geen speciaal yoga plekje in huis te maken. Je hebt in huis al super fijne plekjes om yoga te doen.

Hieronder vind je mijn 3 favoriete yoga plekjes thuis:

Yoga plekje 1: op de bank

De bank is volgens mij de beste yoga prop die bestaat. Ja echt, je bank is een yoga prop! En die heb je niet in een yogastudio.

Als je ‘s avonds na een drukke dag op de bank zit, dan kun je meer doen dan hersenloze tv kijken om te onspannen. Ik zit zelden op een normale manier op mijn bank. Vaak gooi ik mijn benen tegen de muur voor een Legs-up-the-wall pose of ga ik de achterkant van mijn ene been zacht stretchen, terwijl mijn andere voet op de grond rust.

Als ik yoga doe in mijn woonkamer, leg ik altijd mijn yogamat naast de bank. Dan kan ik tijdens het actieve deel van mijn yoga sessie de bank gebruiken om tegen te leunen of balans te bewaren. Downward Facing Dog met je handen op de rand van de bank is bijvoorbeeld heel prettig als je je extra stijf voelt.

Yoga met de bank

En als ik mijn yoga practice wil eindigen met yin, dan verschuif ik makkelijk van mijn yogamat naar de bank! Want op de bank heb je altijd kussens bij de hand om je poses extra comfortabel te maken. Dat is belangrijk om ontspanning te vinden.

Hieronder enkele leuke poses die je gemakkelijk op de bank kunt doen:

Yoga op de bank

Yoga plekje 2: in bed

Als de woonkamer niet rustig is of je bank niet lekker voelt voor yoga, dan heb je ook nog je bed om een zen-momentje te creeëren. In je slaapkamer kun je jouw yogamat naast het bed uitrollen en je bed gebruiken als yoga prop om ondersteuning en ruimte te vinden in je poses.

Maar je bed is eigenlijk de ideale plek om liggende yoga poses te doen. Met de hoofdkussens en de extra zachte ondergrond van je bed is ontspanning makkelijker te vinden.

Dit zijn een paar heerlijke yoga poses om te doen op je bed:

Yoga in bed

Let op: het is belangrijk dat je lichaam begrijpt dat je bed is om te slapen. Ga daarom niet elke dag op bed liggen stretchen. Tenzij het deel is van je avondroutine en deze yoga sessie op bed jou helpt om de overgang van dag naar nacht te maken. Vaak in bed liggen zonder de bedoeling om te slapen, zou kunnen leiden naar plafondstaren ‘s avonds als je wel wil slapen.

Ook interessant: 4 signalen die erop wijzen dat je beter yoga thuis doet

Yoga plekje 3: in de tuin / op het balkon

Niets is beter dan de zon op je toet en een zachte wind door je haren tijdens je yoga practice! Zeker in de privacy van je tuin of balkon. Yoga buiten doe ik liefst in de vroege ochtendzon of ‘s avonds als ik de drukte in huis wil ontsnappen.

Maar yoga buiten heeft ook zijn uitdagingen, heb je misschien al gemerkt. Onderstaande tips helpen je om je yoga practice in de buitenlucht fantastisch te maken:

– Als je je yogamat in het gras legt, dan wordt de ondergrond oneffen en is het een stuk moeilijker om te balanceren. Doe dan yoga zonder yogamat (en zonder schoenen), gewoon in het gras. Maak gebruik van de nieuwe sensaties onder je handen en voeten in je yoga practice.

– Buiten is alles vaak hard of nat, dus behalve de leuning van een tuinstoel zal je niet veel yoga props hebben om poses extra comfi te maken. Doe daarom vooral actieve yogastijlen en yang poses buiten. Bijvoorbeeld (aangepaste) zonnegroeten!

– Buiten heb je geen vier muren om je heen. Soms is dat geweldig en bevrijdend, maar het zou kunnen dat je ook je gevoel van bescherming kwijt bent. Weet dan dat je veiligheidsgevoel niet bepaald wordt door externe factoren zoals muren en gordijnen. Je gevoel van veiligheid ontstaat vanbinnen. Neem dit mee in je practice door vooral grounding yoga poses te doen en te focussen op je voeten en stuitje.

Een leuke warrior flow om te balanceren in de tuin:

➡️Wil je meer van deze tips om yoga makkelijker te maken en yoga oefeningen voor thuis? Meld je aan voor de superwoman yoga mail en krijg elke zondagavond in je inbox.

Meld je zeker aan als…

… yoga op je to-do lijst staat en voelt als een verplichting.
… het lijkt alsof je niet goed bent in yoga.
… je je nog steeds stijf en gespannen voelt ondanks yoga.

Superwoman yoga

De beste yoga modifications voor meer ontspanning op de yogamat én ernaast.

Meld je gratis aan

Voel je je stijf of traag in de yogales? Meld je aan voor de modification mail en ontdek hoe je yoga poses aanpast aan jouw lichaam.

⭐⭐⭐⭐⭐

Al veel bijgeleerd, mijn yogalessen zijn nu zoveel fijner! Elke week handige tips in de mail en heel goede begeleiding.

-- Veerle B. (Gouda)