Wil je met yoga beginnen? Dan zijn onderstaande tips belangrijk om te lezen alvorens je een aankoop doet.

1. Zoek een yogastudio die kleinschalige lessen aanbiedt

Zo’n grote yoga klas is best intimiderend, waar iedereen elkaar lijkt te kennen en z’n been in de nek kan leggen. Tijdens de les ademt je buurvrouw super luid en je hebt geen idee of je het goed doet want de docent komt niets uitleggen.

In een kleinschalige yogastudio kan de docent je tijdens de les ook individueel helpen.

De drempel naar je eerste les is minder hoog als er niet zoveel deelnemers zijn. Bovendien is je eerste yoga ervaring minder verwarrend en vind je het gegarandeerd leuker.

2. Volg een yoga cursus voor beginners

In lessen speciaal voor yoga beginners word je niet zomaar in het diepe gegooid en is er ruim aandacht voor de (belangrijke) basis.

Omdat niemand in de les weet wat ie doet, neemt de docent een rustiger tempo aan en geeft meer uitleg.

Zo is het meteen duidelijker waar je je voet moet zetten en hoe je kunt bewegen op de yogamat.

In mijn lesreeks voor beginners bijvoorbeeld laat ik Sanskriet termen en ademhalingsinstructies achterwege in het begin. Zo word je niet overweldigd zoals het geval is in een gewone yogales.

Bovendien is het in zo’n cursus leuk om met de andere beginners ervaringen te delen. Je zal merken dat het allemaal normaal is wat je doet en voelt.

3. Begin met hatha yoga, ook als je ontspanning zoekt

Veel yoga beginners gaan voor de ‘veilige’ optie: yin yoga. Niet te veel bewegen, niet te ingewikkeld en lekker stretchen. Ideaal, lijkt zo.

Maar wist je dat yin yoga een van de moeilijkere yogastijlen is?

Dat komt omdat je niets hebt ter afleiding van je gedachten. In yin yoga blijf je meerdere minuten in dezelfde yoga houding. Terwijl je dan naar het plafond ligt te staren, is het verleidelijk om je boodschappenlijstje te maken of om je op te winden over een recente ruzie.

Daarom is hatha beter: de bewegingen in zo’n actieve yogales helpen om je hoofd leeg te maken. Je bent immers vooral aan het denken waar je voet moet komen en zo.

➡️Ook interessant: Wil je ontspannen? Doe geen yin yoga

Hatha gaat ook niet te snel. Je blijft een half minuutje in elke yoga houding, dus je hebt wel telkens de tijd om de pose goed te ontdekken.

Voor je het weet heb je een heerlijk ontspannend uurtje achter de rug.

Veel plezier in je eerste yogales!

Superwoman yoga

De beste yoga modifications voor meer ontspanning op de yogamat én ernaast.

Meld je gratis aan

Voel je je stijf of traag in de yogales? Meld je aan voor de modification mail en ontdek hoe je yoga poses aanpast aan jouw lichaam.

⭐⭐⭐⭐⭐

Al veel bijgeleerd, mijn yogalessen zijn nu zoveel fijner! Elke week handige tips in de mail en heel goede begeleiding.

-- Veerle B. (Gouda)