Hoe weet ik bij online yoga of ik het goed doe?

Het is een vraag die ik vaak hoor: hoe weet ik zeker of ik het goed doe in een online yoga les? Als een yogadocent niet kan zien hoe ik beweeg of sta, dan doe ik misschien vanalles fout zonder dat ik het weet!?

Dit is vaak de grootste twijfel dat mensen tegenhoudt online yoga te proberen. Maar ik kan je meteen een geheim verklappen: je doet ook in een yogastudio vanalles ‘fout’😉

De yogadocent illusie

Als je in een yogastudio les volgt met 15 man of meer, denk je dan dat de docent elke beweging die je doet, ziet? Dat is onmogelijk… Dus je doet in een studio les ook meerdere bewegingen en poses niet volledig ‘correct’. Maar hé, dat is deel van het prachtige leerproces van yoga!

In een yogastudio hebben we de illusie dat de docent ons altijd ziet en helpt.

Bovendien kiezen steeds meer yogadocenten ervoor om hun studenten niet aan te raken en hen in hun bubbel zelf te laten ontdekken.

Het belangrijkste in yoga is immers dat je het gaat voelen. Niet dat je een yogapose zo perfect mogelijk kunt immiteren. En dat is zowel in een yogastudio als bij online yoga. Bij online yoga focust een goede docent extra op dat voelen.

Je hoeft trouwens niet altijd te zien wat de docent doet. Denk maar aan je ervaring in een yogastudio. Soms loopt de docent rond in de ruimte. Dan doet hij of zij geen demonstratie van de poses. En meestal weet je dan alsnog wat je moet doen en hoe je moet bewegen, toch!?

Meer aandacht voor jezelf

Met duidelijke verbale begeleiding kun je op je mat bewegen en flowen zonder de hele tijd naar het beeldscherm te moeten kijken. Het is heerlijk om je ogen te kunnen sluiten en alle aandacht naar binnen te laten gaan. Echt te voelen. Zonder te vergelijken met de mensen om je heen of andere afleiding.

Hier vind je meer verrassende voordelen van online yoga.

Fouten maken is goed

Het is niet zo dat de docent tijdens een studio les altijd ziet. Maar zelfs áls hij of zij je ziet, kiest de docent er soms voor om niet te helpen. Toen ik nog in een studio lesgaf, liet ik bewust studenten soms wekenlang dezelfde fout maken. Tot ze zelf op een dag de klik maakte en de ‘fout’ zagen.

Maaruh… eigenlijk kun je in yoga nooit iets fout doen… Je kunt ‘fouten maken’ in yoga beter omschrijven als zoeken of aanvoelen.

Dat is niet anders bij online yoga.

Trouwens, als je de beste plaats voor je camera tijdens een online yogales weet, dan kan de docent je perfect zien en begeleiden. Precies zoals in een yogastudio. Maar dan met alle voordelen van yoga thuis.

Top blogs

 Categorieën

De yogastudio voor jouw yoga practice thuis

Ontdek hoe je zonder veel moeite je eigen yoga sessies maakt en hoe je thuis een yoga routine bouwt. Volledig online en Nederlandstalig.

Want JIJ bent jouw beste yoga coach. Bepaal zelf hoe je beweegt op de yogamat en in het leven.