Is het toevallig dat je na ontspanningsyoga het zelfde soezige gevoel hebt als na een glaasje wijn? En krijg je dan een dubbel effect als je alcohol en yoga combineert?

Er zijn een paar opvallende gelijkenissen tussen yoga en alcohol…

Een nipje yoga

Het ontspannende effect van alcohol en van yoga is opvallend gelijkaardig. En nee, het is niet toevallig even relaxed bent na yoga als na een glaasje wijn.

Alcohol is een depressivum, een drug, dat je hersenen trager laat werken en ontspanning in het lichaam bevordert. Precies hetzelfde gebeurt als je yoga doet: je hartslag vertraagt, je ademhaling wordt rustig en je hersenactiviteit vermindert.

Hoe komt dat?

Yoga én alcohol beïnvloeden hetzelfde stofje in je lijf dat voor ontspanning zorgt: GABA.

We gaan eventjes wetenschappelijk nu. Hoe meer je van deze GABA neurotransmitter in je lijf hebt, hoe trager de neuronen in je hersenen en zenuwstelsel bewegen. Met andere woorden: hoe hoger je GABA level, hoe minder activiteit in jouw hoofd en hoe rustiger je bent.

Alcohol doet dat door aan aan je neuronen te plakken, waardoor ze trager gaan bewegen (makkelijk gezegd). Zo krijgt je GABA gehalte de kans om te stijgen. Yoga beïnvloedt niet de neuronen, maar heeft rechtstreeks effect op het GABA gehalte in je lijf. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat dit stofje (dat zorgt voor rust) bijna kan verdubbelen na een goeie yogasessie.

Zeker niet verkeerd…

En wat als je yoga en alcohol combineert?

Het is logisch om vervolgens te denken dat je met de combinatie van yoga en alcohol dubbel zoveel ontspanning kunt teweegbrengen. Er worden zelfs ‘tipsy yogalessen‘ aangeboden waarbij alcohol wordt geserveerd. Weliswaar in Amerika.

Ook bestaat er ‘bier yoga’ en ‘wijn yoga’. En een (organische) wijn die ‘Yoga’ is genoemd.

Maar vooraleer je enthousiast wordt hierover: doe het niet… Wijn yoga en vino vinyasa ligt mijlenver verwijderd van wat yoga echt is.

Je krijgt geen dubbele ontspanning door wijn te drinken tijdens een yogales. Integendeel! Je krijgt ellende.

Door de alcohol vermindert immers je focus en verlies je het yoga effect. Alleen het alcohol effect blijft…

Bovendien is het ook gevaarlijk. Door alcohol voel je je immers ‘flexibeler’ en voel je minder pijn. Je bewustzijn van wat je voelt, een essentieel element van yoga, is ver te zoeken dan. Zo is de kans groot dat je in een stretch te ver gaat. Met zeer pijnlijke (lange termijn) blessures tot gevolg.

Yoga, the day after

Trouwens, nog een gelijkenis tussen yoga en alcohol: wist je dat je van yoga ook een kater kunt krijgen?

Door het energetische werk dat je tijdens een yogasessie doet, kunnen (veel) gifstoffen in je lichaam vrij komen. Dat zijn stoffen die je lijf niet kon kwijtraken tijdens (soms jarenlange) stress en spanning.

Hoofdpijn is het typische afscheidscadeautje van deze afvalstoffen. Meer informatie hierover in een andere interessante blog Vermoeid en hoofdpijn na yoga.

Dat je ook van alcohol koppijn kunt krijgen, moet ik niet toelichten. Maar er is een essentieel verschil met yoga: de gifstoffen die je na een avondje drinken hoofdpijn bezorgen, die haalde je binnen met elke slok. De gifstoffen in je bloed na je yogales daarentegen, die zaten al in je lijf door stress en chemische meuk (zoals alcohol).

Dus tijdens je ‘yoga kater’ ben je grote schoonmaak aan het houden in je lichaam.

Dat is het tegenovergestelde van wat je doet wanneer je alcohol drinkt en alle rotzooi binnen haalt in je lichaam…

Dus hé, ik ben absoluut pro wijn, maar als je ’s avonds wil ontspannen dan heeft yoga duidelijk de voorkeur. Dat kon je wel al raden, maar nu weet je ook waarom 🙂

Top blogs

 Categorieën

Yoga thuis

De yogastudio voor jouw yoga practice thuis

Ontdek hoe je zonder veel moeite je eigen yoga sessies maakt en hoe je thuis een yoga routine bouwt. Volledig online en Nederlandstalig.

Want JIJ bent jouw beste yoga coach. Bepaal zelf hoe je beweegt op de yogamat en in het leven.